Σε μία νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη που περιελάμβανε 150.000 παιδιά και εφήβους σε 42 χώρες στον κόσμο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και Universidad de las Americas, ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πρωινού και της γενικότερης αίσθησης χαράς και ικανοποίησης από τη ζωή. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο BMC Nutrition Journal υποδηλώνουν μια “σχεδόν άμεση σχέση” μεταξύ της υψηλότερης συχνότητας κατανάλωσης πρωινού και της μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή.
Η υψηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή εντοπίστηκε σε συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό καθημερινά, ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή παρατηρήθηκε σε παιδιά που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου των ερευνητών.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν ένα πλήρες πρωινό - περισσότερο από ένα ποτήρι γάλα ή χυμό. Η ικανοποίησή τους από τη ζωή στη συνέχεια μετρήθηκε σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10, με το 10 να αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ποιότητα ζωής και το 0 τη χαμηλότερη.
Η μελέτη ήταν ευρείας κλίμακας και βρήκε μια σταθερή σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης ενός πλήρους πρωινού και της ικανοποίησης από τη ζωή, και υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Υπήρξαν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν χαμηλή διάθεση μεταξύ των εφήβων που δεν έχουν φάει πρωινό και επίσης υψηλότερες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός επαρκούς πρωινού παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία και ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ασυνέπειες στις βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ διαφορετικών χωρών, υποδεικνύοντας ότι πιθανοί κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ενώ παρατήρησαν το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ των παιδιών που έτρωγαν καθημερινά πρωινό στην Πορτογαλία, η χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή παρατηρήθηκε σε παιδιά από τη Ρουμανία που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος