Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και περιέλαβε σχεδόν όλο τον ενήλικο πληθυσμό στη Βρετανία, έδειξε ότι η εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 σε σύγκριση με πριν τον εμβολιασμό.

Μελέτη του University of Cambridge, Bristol και Edinburgh ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 46 εκατομμυρίων ενηλίκων στη Βρετανία μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2022.

Επιστήμονες συνέκριναν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων μετά τον εμβολιασμό με την εμφάνιση πριν ή χωρίς εμβολιασμό, τα 2 πρώτα χρόνια του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η μελέτη έδειξε ότι η εμφάνιση αρτηριακής θρόμβωσης, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν έως 10% χαμηλότερη τις εβδομάδες 13 - 24 μετά την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19.

Μετά τη δεύτερη δόση, η εμφάνιση ήταν έως 27% χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της  AstraZeneca και έως 20% χαμηλότερη μετά το εμβόλιο της Pfizer/Biotech.

Η εμφάνιση κοινών φλεβικών θρομβωτικών επεισοδίων ακολούθησε παρόμοια τάση.

Η Dr Samantha Ip, δήλωσε ότι η έρευνα στηρίζει περαιτέρω τον μεγάλο όγκο ενδείξεων για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος για την COVID-19, που φάνηκε ότι έδωσε προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από COVID-19 και έσωσε εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η εμφάνιση σπάνιων καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι υψηλότερη μετά από ορισμένα εμβόλια για την COVID-19.

Η παρούσα έρευνα στηρίζει αυτά τα ευρήματα, αλλά δεν εντόπισε νέες καρδιαγγειακές παθήσεις να συνδέονται με τον εμβολιασμό και καθησυχάζει περισσότερο ότι τα οφέλη του εμβολιασμού ξεπερνούν τους κινδύνους.

Η εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων είναι υψηλότερη μετά την COVID-19, ιδιαίτερα σε σοβαρά περιστατικά.

Ο William Whiteley, δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 ξεκίνησε δυνατά στη Βρετανία, με πάνω από το 90% του πληθυσμού άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση έως τον Ιανουάριο 2022.

Πρόσθεσε ότι η νέα, μεγάλης κλίμακας έρευνα καθησυχάζει τους ασθενείς για την ασφάλεια όσον αφορά τα καρδιαγγειακά της πρώτης, δεύτερης και ενισχυτικής δόσης των εμβολίων.

Δείχνει ότι τα οφέλη της δεύτερης και της ενισχυτικής δόσης, με λιγότερα κοινά καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό μετά τον εμβολιασμό, ξεπερνούν τις πολύ σπάνιες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί έχω αυξομειώσεις στο βάρος μου;
Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Από τον τζουντόκα Θ. Τσελίδη
Στους 6 έφθασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας