Πέντε ενέργειες για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σταθεί στο πλευρό τους, αξιοποιώντας κάθε εθνικό και ενωσιακό πόρο. 

Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.

2. Με επιστολή προς τους  υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα  της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.

3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν. 

5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.  

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε τους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους. «Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους και ενεργοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειές μας και αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκρίζωσης της νόσου, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός, ευχαρίστησε δημοσίως όλους όσοι έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα εύσημα της ΕΕ. Τόνισε, δε,  ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των ιδίων των κτηνοτρόφων, θα φτάσουμε στον στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης 17 τύπων καρκίνου για Generation X και millennials
Σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη
Ποιοι είναι οι 14 παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας