Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Journal Of American Heart Association ανακάλυψε σχέση μεταξύ νοσηλείας για καρδιαγγειακές παθήσεις και ψυχικής υγείας τα επόμενα χρόνια.

Άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη καρδιαγγειακή πάθηση έχουν 83% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη εντός έτους μετά τη νοσηλεία.

Ο κίνδυνος διατηρείται ακόμα και έως 8 χρόνια μετά τη νοσηλεία και οι άνθρωποι έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ψυχική διαταραχή.

Η έρευνα έδειξε ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοτραυματισμό και αυτοκτονικές συμπεριφορές σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν καρδιαγγειακή νόσο.

Για όσους νοσηλεύτηκαν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ο κίνδυνος για ψυχική διαταραχή ή απόπειρα αυτοκτονίας ήταν τριπλάσιος εντός του έτους μετά τη νοσηλεία και κατά 49% αυξημένος από εκεί και έπειτα.

Ο Dr. Huan Song δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσέχει κάποιος τη σωματική και ψυχική υγεία του μετά από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια. Αν αυτός ή κάποιος δικός του άνθρωπος έχει νοσηλευτεί με καρδιακή νόσο να εχει επίγνωση ότι ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν θέματα ψυχικής υγείας κατά την ανάρρωση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται για σημάδια άγχους, κατάθλιψης ή αυτοκτονικών σκέψεων.

Η έρευνα περιέλαβε 500.000 ενηλίκους και αναλύθηκε η συχνότητα εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης, διαταραχών στρες, κατάχρησης φαρμάκων, ψυχωσικής διαταραχής ή αυτοκτονικών συμπεριφορών σε ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν για καρδιαγγειακή νόσο. Στη συνέχεια τα στοιχεία συγκρίθηκαν με αυτά ανθρώπων παρόμοιας ηλικίας, φύλου και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και προβλημάτων ψυχικής υγείας δεν ήταν σημαντικά τροποποιημένη λόγω διαφορετικών γενετικών ευαισθησιών σε ψυχικές παθήσεις.

 

Πηγές:
Journal Of American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε Κω, Κάλυμνο και Ρόδο την Τρίτη ο Αδ. Γεωργιάδης
Πώς ζουν οι ασθενείς ένα χρόνο μετά από βαρύ εγκεφαλικό
Ψηφιακά παιχνίδια για τη γνωστική ενδυνάμωση ηλικιωμένων