Το φολικό οξύ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Πολλά είναι γνωστά για τους κινδύνους της ανεπάρκειας φολικού οξέος, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν όμως τα υψηλά επίπεδα πρόσληψής του καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής να επηρεάσουν τη μακροζωία;

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι απαιτήσεις σε φολικό οξύ εξαρτώνται από την ηλικία σας, υποδεικνύοντας ότι η ανάγκη για αυτή τη ζωτικής σημασίας βιταμίνη αλλάζει καθώς μεγαλώνετε.

Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, τα πεπόνια και οι φράουλες είναι φυσικές πηγές φολικού οξέος. Για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν, οι ειδικοί προτείνουν να συμπεριλάβουν τη συνθετική μορφή του ως συμπλήρωμα, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των προγεννητικών βιταμινών για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.

Η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Life Science Alliance ερεύνησε τον ρόλο του φολικού οξέος με βάση την ηλικία ενός ατόμου και ανακάλυψε ότι η μείωση της πρόσληψης φολικού οξέος μπορεί να υποστηρίξει υγιέστερους μεταβολισμούς στους ηλικιωμένους οργανισμούς. Ο περιορισμός του φολικού οξέος θα μείωνε τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων κυττάρων, ενώ θα ενίσχυε τη μεταβολική ευελιξία που συνδέεται με την υγιέστερη γήρανση.

Ωστόσο, η μελέτη αναγνωρίζει την τεράστια ανάγκη για φολικό οξύ σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες και έγκυες γυναίκες λόγω του ρόλου του στις διαδικασίες ανάπτυξης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές περιόρισαν το φολικό οξύ στη διατροφή ζώων σε ηλικία παρόμοια με την ανθρώπινη μέση ηλικία, ενώ μια ομάδα σύγκρισης συνέχισε με μια κανονική δίαιτα που περιείχε φολικό οξύ. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι τα θηλυκά με περιορισμένη ποσότητα φολικού οξέος παρουσίασαν ταχύτερη μετάβαση μεταξύ μεταβολισμού υδατανθράκων και λίπους κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας σε σύγκριση με τα ανάλογα ζώα που ακολουθούσαν την τυπική δίαιτα.

Όταν κοιμάστε, ο μεταβολισμός σας καίει λίπος. Και όταν είστε ξύπνιοι και ενεργοί, συνήθως καίτε υδατάνθρακες για ταχύτερη ενέργεια. Καθώς μεγαλώνετε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αλλάξετε μεταξύ αυτών των καταστάσεων καύσης λίπους και υδατανθράκων, αλλά αυτή η μεταβολική πλαστικότητα φαίνεται να διατηρείται καλύτερα στα ζώα που ακολουθούσαν τη δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε φολικό οξύ.

Η ομάδα που περιόρισε το φολικό οξύ μπορούσε να διατηρήσει το βάρος και το σωματικό της λίπος μέχρι την τρίτη ηλικία σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου. Αν και το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, το ζώα που ακολούθησαν δίαιτα περιορισμένης ποσότητας φολικού οξέος δεν ανέπτυξαν συμπτώματα αναιμίας ή άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Πηγές:
Life Science Alliance

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια φρούτα βοηθούν στην απώλεια βάρους
Θερμότερος Ιούλιος στα χρονικά ο φετινός για την Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ράμμα ελέγχει την επούλωση μιας πληγής σε πραγματικό χρόνο