Άνθρωποι που είναι μόνοι είναι πιο πιθανό να βλέπουν εφιάλτες, αναφέρει νέα έρευνα.

Tα ευρήματα είναι σημαντικά, γιατί η μοναξιά και οι διαταραχές ύπνου είναι σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Σε μελέτη στο Journal of Psychology, ερευνητές των University of Arizona,  University of Tampa και Whitworth University σημειώνουν ότι το στρες αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ μοναξιάς και συχνότητας και έντασης των εφιαλτών.

Αλλοι παράγοντες είναι ανησυχία και άγχος και υπερδιέγερση-επιπλέον εγρήγορση και εστίαση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη. Όταν η ανάγκη για ισχυρές σχέσεις δεν ικανοποιείται, ο άνθρωπος υποφέρει σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μοναξιά εμποδίζει την ευεξία προκαλώντας προβλήματα όπως ο διαταραγμένος ύπνος. Οι εφιάλτες είναι ένας τρόπος που η ποιότητα του ύπνου πάσχει.

Η μελέτη περιέλαβε 600 ενήλικες στις ΗΠΑ, 18 έως  81 ετών.

Tα αποτελέσματα επίσης δίνουν εξήγηση γιατί οι εφιάλτες έχουν τις ρίζες τους στην εξέλιξη-οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί να νιώθουν στρες και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι-παρά σε περιβαλλοντικούς λόγους όπως να έχουν βιώσει τραύμα.

Ποιοτικός ύπνος απαιτείται για τις γνωστικές λειτουργίες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων, των μεταβολικών και άλλων παραγόντων ευεξίας. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να εξετάζονται οι ψυχικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, όπως η μοναξιά.

Πηγές:
Journal of Psychology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επαναστατική μηνιαία θεραπεία επεκτείνει τη ζωή σε πειραματόζωα
Τα γονίδια των φίλων ενός ανθρώπου στο λύκειο επηρεάζουν μελλοντικά και τη δική του υγεία [μελέτη]
Ανησυχητική αύξηση περιστατικών άνοιας πρώιμης έναρξης [μελέτη]