Ένα φορετό scanner εγκεφάλου θα μπορούσε να βελτιώσει την έρευνα στη νόσο του Πάρκινσον, την άνοια και άλλων διαταραχών, αναφέρει νέα μελέτη.

Ονομάζεται Ambulatory Motion-enabling PET (AMPET) και εφαρμόζεται στο κεφάλι ενός ανθρώπου, ο οποίος είναι όρθιος, όπως το κράνος ενός εργαζόμενου σε οικοδομές.

Το AMPET κινείται μαζί με το κεφάλι και αυτός που το φορά βυθίζεται σε πραγματικό περιβάλλον στο οποίο περπατά, δήλωσε η Julie Brefczynski-Lewis, του West Virginia University Department of Neuroscience.

Τέτοιο μηχάνημα μπορεί να είναι χρήσιμο για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, καθώς και για τη μελέτη συμπεριφορών όπως περπάτημα, εθισμό ή εργασίες που προκαλούν άγχος.

Επίσης μπορεί να είναι βοηθητικό για την απεικόνιση ασθενών με γνωστικά προβλήματα, όπως άνοια, επειδή στην παραδοσιακή μαγνητική τομογραφία έχουν πρόβλημα να παραμένουν ακίνητοι και να κατανοούν τις οδηγίες για να μην κινούνται.

Για να δοκιμάσουν το πρωτότυπο, οι ερευνητές επέλεξαν εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να περπατούν επιτόπου, ενώ αυτοί αξιολογούσαν τη νευρική δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την κίνηση.

Η Brefczynski-Lewis δήλωσε ότι παρατηρήθηκε εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις των ποδιών όταν περπατούσαν οι ασθενείς-κάτι που ήλπιζε να δει.

Ενας ασθενής είχε προσθετικό πόδι και η εγκεφαλική του δραστηριότητα εμφανίστηκε κυρίως στην περιοχή που αντιπροσωπεύει το φυσικό πόδι.

Το μηχάνημα, επίσης μπορεί να είναι χρήσιμο σε ερευνητές που μελετούν κινήσεις, συζητήσεις και ισορροπία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Communications Medicine.

Πηγές:
Communications Medicine., Photo/Davidson Chan

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι απαντά ο Αδ. Γεωργιάδης για την κατάσταση στο μαιευτήριο «Έλενα»
Διαταραχή χρήσης αλκοόλ στους γονείς συνδέεται με επιταχυνόμενη γήρανση στα παιδιά τους [μελέτη]
Λιγότερο στρες με μεσογειακή διατροφή [μελέτη]