Εξετάσεις αίματος και ούρων είναι αναποτελεσματικές στη διάγνωση long COVID, αναφέρει νέα έρευνα. Χωρίς εργαλείο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της πάθησης, αυτή παραμένει σημαντικό βάρος στη δημόσια υγεία, αναφέρουν ερευνητές, καθώς επηρεάζονται εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που έχουν δει να αλλάζει η ποιότητα ζωής τους.

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Institutes of Health Researching COVID to Enhance Recovery (RECOVER) Initiative, και δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 25 μετρήσεων εργαστηριακών εξετάσεων σε 10.000  ενήλικες. Η μελέτη ξεκίνησε το 2021.

Στην έναρξη, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και διαπσιτώθηκε αν είχαν ή όχι προηγούμενη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν με συνεντεύξεις κάθε 3  μήνες και εργαστηριακά δείγματα στους 6, 12, 24, 36 και 48 μήνες μετά τη λοίμωξη ή την ημέρα αρνητικού αποτελέσματος τεστ.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν αν ο ιος οδηγούσε σε επανειλημμένες  ανωμαλίες σε εργαστηριακά αποτελέσματα άσχετα από την ύπαρξη συμπτωμάτων.

Tα αποτελέσματα αποκάλυψαν λίγα, δήλωσε η Dr. Kristine Erlandson,  του University of Colorado Anschutz Medical Campus στην  Aurora.

Αυτό γιατί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν ήταν καταληκτικά.

Όμως η ερευνητική ομάδα συνιστά οι γιατροί να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας για να αποκλείουν άλλα αντιμετωπίσιμα αίτια των συμπτωμάτων long COVID.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ενδείξεις που τονίζουν την έννοια ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να συμβάλλει στον κίνδυνο διαβήτη ανεξάρτητα από τη long COVID – σχέση που φάνηκε στην αρχή της πανδημίας.

Άνθρωποι με προηγούμενο SARS-CoV-2 επίσης είχαν υψηλότερη αναλογία αλβουμίνης στα ούρα/ κρεατινίνης.

Αυτός ο δείκτης αρχικής νεφρικής νόσου έχει δείξει συσχετισμό με καρδιαγγειακές παθήσεις σε άλλους πληθυσμούς.

Η συνεχιζόμενη φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανή εξήγηση για τις διαταραχές γεύσης και οσμής.

Η ποικιλία των συμπτώματα μπορεί να είναι μια αιτία που υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση της αιτίας που ορισμένοι εμφανίζουν long COVID.

Η Long COVID, επι του παρόντος ορίζεται από συμπτώματα και φυσική εξέταση και όχι από μη φυσιολογικούς δείκτες σε εργαστηριακές εξετάσεις δήλωσε η ερευνήτρια.

 

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ροδόχρους ακμή και ήλιος: Πώς αποφεύγονται οι εξάρσεις
Καρκίνος: Προβλέπεται παγκόσμια αύξηση στα περιστατικά και στους θανάτους σε άντρες έως το 2050
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Οδηγίες στους πολίτες για τη διάσωση των μορφών άγριας ζωής