Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς τύπος μπεζ λιποκυττάρου προκαλεί βιοχημικές διεργασίες που τρέχουν μπρος-πίσω φαινομενικά χωρίς σκοπό. Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) με έδρα την Ζυρίχη το περιγράφει ως "άχρηστους μεταβολικούς κύκλους" - αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ETH, τα νεοανακαλυφθέντα λιποκύτταρα χρησιμοποιούν μια διαδικασία που περιγράφει ως "Σισύφειο μηχανισμό".
Τα κύτταρα μετατρέπουν τα λίπη σε λιπαρά οξέα με πλήρη ταχύτητα - και εξίσου γρήγορα δημιουργούν νέα λίπη από αυτά.

Μετατρέπουν μάλιστα το μόριο της κρεατίνης στη σχετική φωσφορική κρεατίνη, μόνο και μόνο για να το μετατρέψουν αμέσως ξανά σε κρεατίνη. Αυτοί οι άχρηστοι μεταβολικοί κύκλοι δεν έχουν καμία συνολική επίδραση στη βιοχημική ισορροπία, γράφει το ETH. "Καταναλώνουν όμως ενέργεια και παράγουν θερμότητα".

Αυτό σημαίνει ότι η νέα κατηγορία μπεζ λιποκυττάρων παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με τον Anand Sharma, μεταδιδακτορικό στην ομάδα του καθηγητή του ETH Christian Wolfrum και συν-συγγραφέα της μελέτης.

Τα κύτταρα διασπούν το περιττό λίπος, σημειώνει ο διδακτορικός φοιτητής και πρώτος συγγραφέας Tongtong Wang.

Όπως κατάφεραν να δείξουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με πολλά μπεζ λιποκύτταρα είναι πιο αδύνατοι και τείνουν να έχουν καλύτερη μεταβολική υγεία: είναι λιγότερο επιρρεπείς στην παχυσαρκία και σε μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα ήταν νοητό στο μέλλον να μεταμοσχευθούν μπεζ λιποκύτταρα σε ανθρώπους που έχουν ελάχιστα από αυτά και υποφέρουν από μεταβολικές ασθένειες ή προβλήματα βάρους.

Υπάρχουν λευκά, καφέ και μπεζ λιποκύτταρα. Τα λευκά αποθηκεύουν λίπος στο σώμα ως απόθεμα ενέργειας. Τα καφέ είναι ιδιαίτερα ενεργά στα μωρά, παράγουν θερμότητα και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος. Τα μπεζ λιποκύτταρα, τα οποία είναι διάσπαρτα στον λευκό λιπώδη ιστό στους ενήλικες, καταναλώνουν ενέργεια.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι τα κύτταρα αυτά παράγουν θερμότητα μέσω της πρωτεΐνης UCP1. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα από το ETH Ζυρίχης και άλλα συμμετέχοντα ιδρύματα ανακάλυψε και περιέγραψε τώρα τη νέα κατηγορία μπεζ λιποκυττάρων.

Πηγές:
Eλβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία γιατρού για ανασφαλή εφημερία στη Μονάδα Μολάων - Απάντηση από την 6η ΥΠΕ
Τι λέει η εικόνα της μύτης για την υγεία σας
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη