Οι υγειονομικές αρχές στην Ακτή του Ελεφαντοστού κατέγραψαν 28 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Ένα άτομο πέθανε από τον ιό Mpox, ανακοίνωσε ο Daouda Coulibaly από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγιεινής (INHP). Ορισμένα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην οικονομική μητρόπολη Αμπιτζάν, εξήγησε το INHP.

Η κατάσταση δεν προκαλεί "κανένα λόγο ανησυχίας", υπογράμμισε ο Coulibaly. Αν και πρόκειται για την αρχή μιας επιδημίας, δεν υπήρξε ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων Mpox.

Διεξάγονται εξετάσεις για να προσδιοριστεί η παραλλαγή των πιο πρόσφατων κρουσμάτων Mpox, εξήγησε ο γιατρός.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν φέτος στην Ακτή Ελεφαντοστού ήταν μιας παραλλαγής που εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επιδημίας το 2022 και είναι γνωστή ως παραλλαγή 2.

Μια πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα παραλλαγή, γνωστή ως 1β, εμφανίστηκε πρόσφατα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και τη Σουηδία.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από Mpox στη ΛΔ Κονγκό φέτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την περασμένη εβδομάδα το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού λόγω της εξάπλωσης της νέας υποομάδας 1β του Mpox.

Ο ιός Mpox ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε εργαστηριακούς πιθήκους στη Δανία το 1958 και η ασθένεια ήταν γνωστή για δεκαετίες ως monkeypox.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος