Από τς 19 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί στην Ιταλία 53 κρούσματα της νόσου των Λεγεωνάριων και τέσσερις θάνατοι. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Μιλάνο και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Όπως επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι ασθενείς είναι ηλικίας από 26 έως 94 ετών (μέση ηλικία 71,7 έτη), οι 29 είναι γυναίκες και οι 24 άνδρες. Οι θάνατοι αφορούν άτομα άνω των 70 ετών με συννοσηρότητες.

Συνολικά, 12 ασθενείς νοσηλεύονται και 37 έχουν πάρει εξιτήριο.

Οι αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων, όπως της χημικής απολύμανσης με χλώριο του δημοτικού συστήματος ύδρευσης.

Η νόσος των λεγεωνάριων προκαλείται από την εισπνοή βακτηρίων Legionella σε μορφή αερολύματος. Υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λεγιονέλλωση διατρέχουν άτομα άνω των 50 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Το ECDC βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές και παρακολουθεί την κατάσταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας είναι όπου επικρατούν θερμοκρασίες νερού μεταξύ 25 και 45 βαθμών Κελσίου, σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού, σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού (μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες", ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών, ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης, θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού, εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος