Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ) και η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς στο νερό μέσω δράσεων διδασκαλίας και αθλητισμού

Οι τραυματισμοί στο νερό, με κυριότερο τον πνιγμό, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ως μεθόδους πρόληψης την διδασκαλία της κολύμβησης και της ασφάλειας στο νερό καθώς και την εκπαίδευση στη διάσωση και την ανάνηψη. Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό μέσο προαγωγής της υγείας, ευεξίας και της δημόσιας υγείας. Η ναυαγοσωστική, ειδικότερα, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών εντός των λουτρικών χώρων συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της δημόσιας υγείας

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η σύναψη μνημονίου συνεργασίας ΕΟΔΥ-ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ για την πρόληψη των πνιγμών: Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ, Καθ. Κωνσταντίνος Καρτερολιώτης, κατόπιν έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κοσμητείας αντίστοιχα, συνυπέγραψαν την ανάληψη κοινών δράσεων. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν την ακαδημαϊκή προετοιμασία των φοιτητών ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ μέσω μαθημάτων εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, συμμετοχή σε ναυαγοσωστικούς αγώνες και την πραγματοποίηση ημερίδων, δημοσιεύσεων, συνεδρίων για την ενημέρωση του πληθυσμού.

Ο Καθ. Καρτερολιώτης δήλωσε: «Δεν νοείται γυμναστής και καθηγητής φυσικής αγωγής χωρίς γνώσεις ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας. Τα τελευταία 8 χρόνια, η Σχολή μας καινοτομεί και διακρίνεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην παροχή αυτής της γνώσης μέσω διδασκαλίας και αθλητισμού. Η συμμαχία μας με τον ΕΟΔΥ σηματοδοτεί την συνέχεια και ενίσχυση αυτής της προσπάθειας σε στέρεα βάση. Θα συμβάλει σημαντικά στην διάδοση της γνώσης αρχικά στους φοιτητές ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και στη συνέχεια στον μαθητικό και ευρύτερο πληθυσμό.» 

Ο Καθ. Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε: “Με μεγάλη χαρά συμπορευόμαστε με την ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ του αρχαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας μας στο θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Οι γεωπολιτικές συνθήκες ωθούν ομάδες πληθυσμού στην μετανάστευση δια θαλάσσης ενώ η αναψυχή σε λουτρικές εγκαταστάσεις γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής για τους κατοίκους και τους τουρίστες στη Νότια Ευρώπη, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες καθιστούν ελκυστική την αναζήτηση δροσιάς σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Κατά συνέπεια, η υψηλότερη έκθεση στο νερό αυξάνει τις πιθανότητες πνιγμών. Η ενίσχυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των μελλοντικών γυμναστών και προπονητών με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στη ναυαγοσωστική σε συνδυασμό με τα προγράμματα ενημέρωσης του κοινού από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι στους τραυματισμούς στο νερό, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία της χώρας μας”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές μπορούν να σας προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη
Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο: Να μην υπολυθούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καθαριότητας
Τσιγάρο και άτμισμα, πολύ κακός συνδυασμός για την υγεία