Η έναρξη των κλινικών δοκιμών πρώτου σταδίου για εμβόλιο mRNA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε επτά χώρες, δίνοντας ελπίδα σε συνανθρώπους μας που νοσούν.
Πρόκειται για θεραπευτικά εμβόλια τα οποία χορηγούνται αφού έχει εκδηλωθεί η νόσος και όπως εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ηλίας Αθανασιάδης, oγκολόγος - παθολόγος, επικεφαλής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Μητέρα", το εν λόγω εμβόλιο αξιοποιεί αγγελιαφόρο RNA (mRNA), όπως κάνουν και εμβόλια κατά της COVID-19, προκειμένου να αφυπνίσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός ανοσολογικός μηχανισμός που θα μπορέσει να επιτεθεί στον καρκίνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια απώλειες συνανθρώπων μας κάθε χρόνο ενώ τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
"Αν αυτά τα πειράματα βγάλουν τα αποτελέσματα που περιμένουν οι ερευνητές, θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του πνεύμονα", υπογράμμισε ο κ. Αθανασιάδης.
Έχουμε κάθε λόγο να αναθαρρήσουμε
Όπως ανέφερε, "σίγουρα, έχουμε λόγο να αναθαρρήσουμε γιατί έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να βγει αυτό το εμβόλιο σε μια ευρεία κλινική δοκιμή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μελέτη φάσης 1 που θα δώσει τη δυνατότητα να συλλέξουμε στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις φάσεις 1 γιατί από αυτές βγήκαν οι πρώτες ενδείξεις της κλασικής ανοσοθεραπείας που έχουν αλλάξει την πορεία του καρκίνου του πνεύμονα.
"Το συγκεκριμένο MRNA εμβόλιο δημιουργεί έναν ανοσολογικό μηχανισμό έτοιμο να επιτεθεί στον καρκίνο και ελπίζουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό. Δηλαδή, καθοδηγεί το σώμα να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια να τα αποτρέψει από το να επανέλθουν. Βασίζεται στα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις μελέτες εμβολιασμών κατά της Covid-19. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε για τον καθένα ένα δικό του εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να είναι δραστικό απέναντι στα αντιγόνα του όγκου".
H κλινική δοκιμή ξεκίνησε σε 7 χώρες
Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε, επίσης, τα ακόλουθα:
"Μέχρι στιγμής, εφαρμόζεται σε μια ευρεία γκάμα ασθενών από τα πρώιμα έως και τα προχωρημένα στάδια του καρκίνου. Η κλινική δοκιμή φάσης 1, ξεκίνησε σε επτά χώρες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Θα είναι χρήσιμο, όμως, όταν θα φτάσουν οι μελέτες σε σημείο που θα μας υποδείξουν σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να χορηγήσουμε το εμβόλιο και πώς θα είναι αποτελεσματικό.
Για την ώρα, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο των προληπτικών εμβολίων κατά του καρκίνου. Όμως, γίνονται πειράματα για την πρώιμη ανίχνευσή του, με τα θραύσματα του DNA.
Αυτή τη στιγμή, δεν μιλάμε για πρόληψη αλλά για τη δυνατότητα αυτή η θεραπεία να μπορέσει να εφαρμοστεί νωρίς και να έχει τέτοια αποτελέσματα που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Θα ήταν ιδανικό να εφαρμόσουμε το εμβόλιο με τη διάγνωση του όγκου, πριν από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Στην πραγματική ζωή δεν ξέρω αν τα αποτελέσματα θα είναι τόσο θεαματικά όσο περιμένει ο κόσμος. Θεωρώ , όμως, ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε μια ομάδα ασθενών στις οποίες η έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα σε σχέση με την πορεία του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα. Στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, όταν η επιστήμη προχωρά, σου δίνει δύναμη και ελπίδα".
Πηγές:
Αθήνα 9,84
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου