Από πολλές απόψεις, οι περισσότερες επεμβάσεις ανά νοσοκομείο οδηγούν σε καλύτερη επιτυχία της θεραπείας που αφορά τόσο στη χειρουργική του ορθού όσο και του παχέος εντέρου.

Υπάρχει λοιπόν αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται ανά νοσοκομείο και της ποιότητας του θεραπευτικού αποτελέσματος για ορισμένες ιατρικές επεμβάσεις;

Η ταχεία έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου IQWiG σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού διαπιστώνει ότι η ποιότητα της θεραπείας βελτιώνεται με τις συχνότερες επεμβάσεις για καρκινώματα του παχέος εντέρου ανά νοσοκομείο - ακόμη και όταν η χειρουργική του ορθού και του παχέος εντέρου εξετάζονται χωριστά, όπως στην τρέχουσα έκθεση.

Το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται με υψηλότερο αριθμό περιστατικών και για τις δύο ενδείξεις. Με υψηλότερο αριθμό περιστατικών για τη χειρουργική του ορθού, ο έλεγχος της κένωσης του εντέρου (εγκράτεια) διατηρείται συχνότερα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους πάσχοντες.

Περίπου το 10% όλων των θανάτων από καρκίνο στη Γερμανία το 2020 οφείλονταν σε όγκους του παχέος εντέρου, καρκινώματα του παχέος εντέρου (κόλον) και του ορθού (ορθό): το 2020, 24.240 γυναίκες και 30.530 άνδρες διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το σχετικό ποσοστό 10ετούς επιβίωσης ήταν τότε 62% για τις γυναίκες με καρκίνο του παχέος εντέρου και 57% για τους άνδρες.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γι' αυτό και συχνά απαιτείται εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, π.χ. αφαίρεση του παχέος εντέρου (ημικλεκτομή).

Η έκταση της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την έκταση του όγκου και πραγματοποιείται συνήθως με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, αλλά και λαπαροσκοπικά και επομένως λιγότερο επεμβατικά. Η διατήρηση της εγκράτειας αποτελεί κύριο στόχο στον καρκίνο του ορθού.

Καλύτερη ποιότητα θεραπείας με υψηλότερο αριθμό περιστατικών

Οι ερευνητές του IQWiG ταυτοποίησαν πέντε επιπλέον μελέτες για την τρέχουσα έκθεση, δηλαδή συνολικά 24 αναδρομικές μελέτες κοόρτης που βασίζονται σε δεδομένα ρουτίνας - οι περισσότερες από αυτές για τον καρκίνο του ορθού. Σε αυτές περιλαμβάνονται 4 γερμανικές μελέτες, αλλά και 13 ακόμη από την Ευρώπη και 7 μελέτες από τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την προηγούμενη έκθεση IQWiG, τα αποτελέσματα στην παρούσα ταχεία έκθεση παρουσιάζονται χωριστά ανάλογα με την ένδειξη. Ειδικότερα για τη βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα 30 ημερών, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των περιπτώσεων και της ποιότητας της θεραπείας σε επίπεδο νοσοκομείου και για τις δύο καρκινικές παθήσεις.

Οι 8 μελέτες για τη χειρουργική του καρκίνου του παχέος εντέρου έδειξαν συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των περιστατικών και της ποιότητας της θεραπείας όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα: με υψηλότερο αριθμό περιστατικών, λιγότεροι ασθενείς πέθαναν βραχυπρόθεσμα (εντός 30-90 ημερών) ή μακροπρόθεσμα (εντός 12 μηνών).

14 μελέτες διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ του όγκου και της ποιότητας της θεραπείας για χειρουργική επέμβαση καρκίνου του ορθού: Σε επίπεδο νοσοκομείου, τα δεδομένα των μελετών επιβεβαιώνουν την καλύτερη επιτυχία της θεραπείας με υψηλότερο αριθμό περιστατικών όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη θνησιμότητα, καθώς και για τα αποτελέσματα των συνολικών επιπλοκών, της νεφρικής ανεπάρκειας και της διατήρησης της εγκράτειας.

Υπάρχει έλλειψη δεδομένων μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις των ελάχιστων αριθμών περιστατικών που εισάγονται στη φροντίδα στην ποιότητα των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Πηγές:
IQWiG

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
ΙΣΑ: Greek Health Tourism Forum στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή