Την αποτελεσματικότητα χορήγησης βοτουλινικής τοξίνης Α, γνωστής και ως μπότοξ, ως μία αισθητική χειρουργική θεραπεία, αξιολόγησε διεθνής ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Η σχετική μελέτη, με τίτλο "Ενδοδερμική βοτουλινική τοξίνη Α για την ποιότητα του δέρματος και την αναζωογόνηση προσώπου: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση" δημοσιεύρηκε πρόσφατα στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η βοτουλινική τοξίνη Α (BTxA), γνωστή και ως μπότοξ, έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μια μη χειρουργική αισθητική θεραπεία για την αναζωογόνηση του δέρματος. Προηγούμενες μελέτες για την ενδοδερμική χορήγησή της, ωστόσο, έδειξαν ασυνεπή αποτελέσματα.

Οι συντάκτες διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη αναζήτηση σε διάφορες βάσεις δεδομένων από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2023. Τα μέτρα έκβασης περιλάμβαναν παραγωγή σμήγματος, μέγεθος πόρων, ενυδάτωση δέρματος, υφή δέρματος, δείκτη ερυθήματος, ρυτίδες προσώπου και λίφτινγκ.

Οι επιλέξιμες μελέτες αφορούσαν κλινικές δοκιμές με βάση τον άνθρωπο και προοπτικές μελέτες κοόρτης που δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά, εστιάζοντας σε υγιείς πληθυσμούς που απαιτούν αναζωογόνηση του προσώπου.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως δέκα μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, συμπεριλαμβανομένων πέντε τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών και πέντε προοπτικών μελετών κοόρτης με 153 συμμετέχοντες.

Μελέτες αποκάλυψαν θετικές επιδράσεις της ενδοδερμικής βοτουλινικής τοξίνης σε διάφορα μέτρα έκβασης που σχετίζονται με την αναζωογόνηση του προσώπου.

Αυτά τα αποτελέσματα περιελάμβαναν βελτιώσεις στην παραγωγή σμήγματος, το μέγεθος των πόρων, τον δείκτη ερυθήματος, τις ρυτίδες του προσώπου, την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος και το συνολικό λίφτινγκ, αλλά όχι την ενυδάτωση του δέρματος.

Όλα απέτυχαν να φτάσουν το απαιτούμενο μέγεθος πληροφοριών στη δοκιμαστική διαδοχική ανάλυση.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως, με βάση τα ευρήματα, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε πολλαπλά χαρακτηριστικά της ποιότητας του δέρματος και της αναζωογόνησης του προσώπου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στη βάση στοιχείων για μη χειρουργικές αισθητικές θεραπείες, τονίζοντας τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας σε αυτόν τον τομέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
Συνήγορος του Πολίτη κατά ΕΟΠΥΥ για παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικές κλινικές [πόρισμα]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη