Η συνεχής έκθεση σε θόρυβο σημαίνει και κίνδυνο για την καρδιά των ανθρώπων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο επιστημονικών μελετών που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC, 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου).

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η έλλειψη άσκησης και ο διαβήτης αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, η ρύπανση του περιβάλλοντος παίζει επίσης ρόλο. Σε αυτό περιλαμβάνεται προφανώς και ο περιβαλλοντικός παράγοντας του θορύβου.

"Η μελέτη μας DECIBEL-MI δείχνει ότι οι νέοι ασθενείς ηλικίας 50 ετών ή νεότεροι που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα θορύβου από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Η μελέτη δείχνει ότι ο αστικός θόρυβος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος του μυοκαρδίου σε νέους ανθρώπους με χαμηλούς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Hatim Kerniss από την κλινική ομάδα Gesundheit Nord στη Βρέμη της Γερμανίας με αφορμή το επικείμενο ετήσιο συνέδριο της ESC που γίνεται φέτος στο Λονδίνο.

Στη μελέτη DECIBEL-MI συμμετείχαν 430 ασθενείς ηλικίας έως 50 ετών που νοσηλεύτηκαν στη Βρέμη (Γερμανία) με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά τον υπολογισμό της έκθεσης στον θόρυβο στη γειτονιά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση των ασθενών αυτών στον θόρυβο ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό της ίδιας περιοχής.

Οι ασθενείς με καρδιακά επεισόδια και χαμηλή βαθμολογία LIFE-CVD (μικρότερη από 2,5%), η οποία υποδηλώνει χαμηλό επίπεδο παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή ο διαβήτης, είχαν σημαντικά υψηλότερη έκθεση στον θόρυβο από τους ασθενείς με υψηλή βαθμολογία LIFE-CVD.


Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει: "Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα παραδοσιακά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου ενδέχεται να υποεκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε νέους ανθρώπους που κατά τα άλλα θεωρούνται χαμηλού κινδύνου. Με τη συμπερίληψη της έκθεσης στον θόρυβο σε αυτά τα μοντέλα, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής μπορούν να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, επιτρέποντας πιο στοχευμένα μέτρα πρόληψης και παρεμβάσεις".


Σε μια άλλη μελέτη στη Γαλλία, διερευνήθηκε η επίδραση της έκθεσης στον θόρυβο στην περαιτέρω τύχη των ασθενών μετά από ένα πρώτο έμφραγμα. "Στη μελέτη ENVI-MI, διαπιστώσαμε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ηχορύπανσης στην πόλη, ιδίως τη νύχτα, και της χειρότερης πρόγνωσης ένα χρόνο μετά το πρώτο έμφραγμα", εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Marianne Zeller από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας και το νοσοκομείο της Ντιζόν.

Για την επιστημονική μελέτη συλλέχθηκαν πληροφορίες από τη γαλλική βάση δεδομένων RICO για 864 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και επέζησαν τουλάχιστον 28 ημέρες μετά το έμφραγμα.

Η παρακολούθηση ενός έτους έδειξε ότι το 19% είχε υποστεί μείζον καρδιαγγειακό επεισόδιο (MACE- καρδιακός θάνατος, επανεισαγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια, νέο έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στηθάγχη ή/και ασταθή στηθάγχη).

Συγκρίθηκαν τα ημερήσια επίπεδα έκθεσης σε θόρυβο που μετρήθηκαν στον τόπο κατοικίας κάθε ασθενούς.

Η καρδιολογική εταιρεία ανέφερε σε σχετική ανακόίνωση: "Είναι αξιοσημείωτο ότι για κάθε δέκα ντεσιμπέλ αύξησης του θορύβου κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρχε 25% αυξημένος κίνδυνος μείζονος καρδιαγγειακού συμβάντος (MACE) MACE - ανεξάρτητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και άλλους παράγοντες".

"Τα δεδομένα αυτά παρέχουν μερικές από τις πρώτες ενδείξεις ότι η έκθεση στον θόρυβο μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση (των καρδιοπαθών)", εξήγησε η καρδιολόγος.

Εάν αυτό αποδειχθεί και σε μελλοντικές (προοπτικές) μελέτες, θα μπορούσαν να εντοπιστούν νέοι τρόποι πρόληψης περαιτέρω καρδιακών προβλημάτων μετά από μια αρχική οξεία ασθένεια και να αναπτυχθούν στρατηγικές περιβαλλοντικής πρόληψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε