Το 59% των ειδικευόμενων και νέων γιατρών που συμμετείχαν σε έρευνα της Γραμματείας Νέων Γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ιατρική εκτός Ελλάδας. "Θα φτάσουμε στη χώρα μας εμείς οι μεγαλύτεροι να μην έχουμε γιατρούς να μας περιθάλψουν", σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Νέων γιατρών του Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λάλλα.

Η έρευνα, η οποία έγινε ηλεκτρονικά, στη διάρκεια του καλοκαιρού, είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων των ειδικευόμενων και νέων γιατρών στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο κ. Λάλλας. Μέσα από τις απαντήσεις των 320 συμμετεχόντων στις 46 ερωτήσεις του σχετικού ερωτηματολογίου, αναδεικνύει τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του συνδρόμου burnout μεταξύ των νέων λειτουργών της υγείας, τους νομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της υπηρεσίας υπαίθρου ("αγροτικού"), καθώς και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις κτιριακές υποδομές στο σύστημα υγείας, τα ωράρια εργασίας, την εκπαίδευσή τους και τις ερευνητικές ευκαιρίες που τους δίνονται.

Κίνητρα για την αναστροφή του brain drain

Μισθολογικές αυξήσεις και άλλης μορφής κίνητρα είναι αυτά που θα κρατήσουν τους νέους γιατρούς στη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου. "Η Ιατρική είναι μια επιστήμη η οποία μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε στην Ε.Ε. και οπουδήποτε στον κόσμο. Οι Έλληνες γιατροί είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι και περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο κ.Νίτσας, προσθέτοντας: «Έχουμε δώσει την έρευνα στο υψηλότατο επίπεδο, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Περιμένουμε να αξιολογηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο και να ληφθούν αυτά τα μέτρα τα οποία θα σταματήσουν την έξοδο των γιατρών από τη χώρα και επίσης θα φέρουν και γιατρούς από έξω στην Ελλάδα. Έχουμε 20.000 γιατρούς Έλληνες εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια».

Burnout και άλλα προβλήματα νέων γιατρών

Το 70% των ειδικευόμενων και νέων γιατρών, που εργάζονται είτε στις χειρουργικές είτε στις παθολογικές ειδικότητες δηλώνουν πως λειτουργούν στα «κόκκινα», γεγονός που όπως επισημάνθηκε γεννά προβληματισμό για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Πάνω από τους μισούς δήλωσαν απογοητευμένοι από την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα, ενώ 6 στους 10 ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στις διάφορες ειδικότητες με βάση τον χρόνο.

Το 69% δήλωσε απογοήτευση από τις ερευνητικές ευκαιρίες και ειδικά στην Ελλάδα το 75%, ενώ 9 στους 10 παρατηρούν πως είναι πολύ περιορισμένα τα κέντρα που δίνουν εξειδίκευση στην Ελλάδα, σε μια εποχή που αυτή είναι αναγκαία.

Το 61% δηλώνει απογοητευμένο από τις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου όπου εργάζεται, με μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας να καταγράφονται στην 4η ΥΠΕ σε σχέση με την 3η. Επίσης, σε ποσοστό 55% δηλώνουν απογοήτευση σχετικά με τα εφημερεία, τα δωμάτια που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εφημερία στα νοσοκομεία, ενώ το 57% εκδηλώνει απογοήτευση σχετικά με τα παρεχόμενα γεύματα.

Από την έρευνα προκύπτει και ένα ισχυρό αίτημα των ειδικευόμενων που έχει ικανοποιηθεί: Την δημιουργία τράπεζας θεμάτων για τις ερωτήσεις των γραπτών εξετάσεων ειδικότητας, την οποία θεωρεί ως σημαντική το 70% των ερωτηθέντων.

"Αγροτικό" και νομικοί κίνδυνοι

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως ο νέος γιατρός μπορεί να βρεθεί σε νομικό κίνδυνο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου (του λεγόμενου "αγροτικού").

"Τα μικρά ιατρεία δεν έχουν δυνατότητες μεγάλες για να περιθάλψουν πολύ σοβαρά περιστατικά. Επίσης, οι γιατροί οι οποίοι αποφοιτούν και παίρνουν το πτυχίο, βγαίνοντας στο αγροτικό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν - κακά τα ψέματα - τα πολύ σοβαρά περιστατικά", παρατήρησε ο Ν. Νίτσας, κάνοντας αναφορά και σε περιστατικό που απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα, με γυναίκα που έπαθε ανακοπή έξω από Αγροτικό Ιατρείο και απεβίωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, να εφαρμόσει ένα σύστημα εξάμηνης εκπαίδευσης των νέων γιατρών πριν να ξεκινήσουν το αγροτικό τους.

Ως προς τα δημογραφικά στοιχεία των 320 συμμετεχόντων στην έρευνα, όπως είπε ο κ. Λάλλας, υπήρξε παρόμοια αναλογία ανδρών και γυναικών, που εργάζονταν κατά βάση στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ και στο 50% των περιπτώσεων αφορούσαν παθολογικές ειδικότητες. Ένας στους δύο ήταν κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών, 30% έχει σπουδάσει στο εξωτερικό σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, 20% έχει αλλάξει την αρχική επιλογή ειδικότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σάλος από την αναφορά ΠΟΕΔΗΝ ότι οι ιδιώτες γιατροί "δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία"
Σχετίζεται η δυσκοιλιότητα με τον πόνο στην πλάτη;
Τα fake news και η συνομωσιολογία για την ευλογιά των πιθήκων