Τα χλαμύδια μπορούν προφανώς να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο έντερο. Τρέχοντα πειράματα με τη χρήση εντερικών οργανοειδών επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι τα χλαμύδια μπορούν να παραμέινουν σε αυτή τη θέση.
Με τον τρόπο αυτό, τα χλαμύδια σχηματίζουν μια μόνιμη δεξαμενή, η οποία ενέχει τον κίνδυνο επανενεργοποίησης και καθιστά αναγκαία τα επαναλαμβανόμενα μέτρα θεραπείας για τα μολυσμένα άτομα.
Τα χλαμύδια αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας μεταξύ των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συνήθως δεν προκαλούν αρχικά κανένα ή μόνο ήπια συμπτώματα, όπως κνησμό στον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό.
Οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιβιοτικά. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, είναι πιθανές σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα ή όγκους.
Μετά την επιτυχή θεραπεία με αντιβιοτικά, ορισμένοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία επανέρχονται στο ιατρείο με νέα λοίμωξη από χλαμύδια. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι συχνά πρόκειται για τα ίδια ακριβώς βακτηριακά στελέχη με την προηγούμενη λοίμωξη.
Επομένως, τα χλαμύδια μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να παραμείνουν στο ανθρώπινο σώμα.
Προηγούμενα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι ο εντερικός ιστός αποτελεί φυσική θέση για τις λοιμώξεις από Chlamydia trachomatis και δεξαμενή για επίμονες λοιμώξεις.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παθογόνου και της έλλειψης ακριβέστερων μοντέλων ξενιστών, οι γνώσεις σε σχέση με τον άνθρωπο είναι ακόμη περιορισμένες.
"Ωστόσο, υπάρχει η υποψία ότι τα βακτήρια βρίσκουν μια θέση στο σώμα όπου δεν είναι ακόμη ευάλωτα, ότι σχηματίζουν εκεί μια μόνιμη δεξαμενή και μπορούν να δραστηριοποιηθούν ξανά αργότερα", δήλωσε ο Thomas Rudel, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας στο Βιοκέντρο του Julius-Maximilians-Universität (JMU) στο Würzburg.
Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τώρα την υπόθεσή της με τη βοήθεια οργανοειδών που παρήχθησαν από ανθρώπινα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα στο εργαστήριο. Στα πειράματά τους, κατάφεραν να μολύνουν τα οργανοειδή με χλαμύδια, για παράδειγμα όταν το επιθήλιο των κυττάρων στην εντερική πλευρά (ακρολοφία) ήταν κατεστραμμένο. Ωστόσο, οι μολύνσεις ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές μέσω των βασικοπλευρικών κυτταρικών στρωμάτων που βλέπουν προς την πλευρά της κυκλοφορίας του αίματος.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης παρατηρήθηκαν στην πλευρά της κυκλοφορίας του αίματος. "Στην περίπτωση αυτή, εντοπίσαμε επανειλημμένα τις επίμονες μορφές των βακτηρίων, οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν σαφώς με το τυπικό τους σχήμα στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο", εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Pargev Hovhannisyan, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Würzburg.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα ότι η χλαμυδιακή λοίμωξη με επακόλουθη εμμονή είναι δύσκολο να συμβεί μέσω του εντέρου, αλλά θα μπορούσε πολύ εύκολα να λάβει χώρα μέσω του αίματος.
Τα μολυσμένα κύτταρα περιείχαν ενίοτε τόσο φυσιολογικές όσο και ανώμαλες μορφές ανάπτυξης, γεγονός που υποδεικνύει αντιδράσεις ειδικών κυτταρικών τύπων κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Οι επιστήμονες αναφέρουν το αντιγόνο Pgp3 ως σημαντικό λοιμογόνο παράγοντα για τη μόλυνση των ανθρώπινων εντερικών κυττάρων.
Ωστόσο, το κατά πόσον οι ανακαλύψεις τους μπορούν να μεταφερθούν και στο ανθρώπινο σώμα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες, επισήμανε ο Rudel.
Η ομάδα εργασίας του θέλει στη συνέχεια να διαπιστώσει αν τα χλαμύδια ευνοούν ορισμένους τύπους κυττάρων στο έντερο για τα στάδια παραμονής τους.
Εξάλλου, το έντερο αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους κυττάρων, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να είναι δυνατόν άλλοι παράγοντες από τον περιβάλλοντα ιστό να ευνοούν τους μηχανισμούς παραμονής, παραδέχονται.
Μεταξύ των περιορισμών του οργανοειδούς μοντέλου τους, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν την έλλειψη φυσικού μικροβιόκοσμου και λειτουργικού έμφυτου και προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο εντερικός μικροβιόκοσμος και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικοί παράγοντες που προστατεύουν το εντερικό επιθήλιο από τα παθογόνα, επισημαίνουν εν κατακλείδι οι συγγραφείς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε