Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της πιο πρόσφατης και μεγαλύτερης μετα-μελέτης που έχει διεξαχθεί ποτέ επί του θέματος.

Η μελέτη έγινε κατ' εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη μετα-μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 5.000 μελέτες των τελευταίων δεκαετιών και επέλεξαν 63 μελέτες με βάση κριτήρια που είχαν καθοριστεί και δημοσιευθεί προηγουμένως.

Οι μελέτες κάλυπταν όλους τους τύπους καρκίνου, αλλά κυρίως αυτούς του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως οι όγκοι του εγκεφάλου. "Αναλύσαμε και συνοψίσαμε όλα τα επιστημονικά στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες, δηλαδή μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους, σχετικά με το θέμα από όλο τον κόσμο", εξήγησε ο Dan Baaken, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοπροστασίας (BfS)."Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν έχουμε παραβλέψει τίποτα".

Το αποτέλεσμα

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως όγκων του εγκεφάλου, όγκων της υπόφυσης, όγκων των σιελογόνων αδένων, όγκων του εγκεφάλου στα παιδιά ή λευχαιμίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, δεν υπήρξε επίσης αυξημένος κίνδυνος με τα ασύρματα σταθερά τηλέφωνα. Η μελέτη εξέτασε επίσης κατά πόσον η διαβίωση κοντά σε κεραίες ραδιοφώνου και ιστούς κινητής τηλεφωνίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου - σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό επίσης δεν συνέβη.

Ο Baaken εξήγησε ότι οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις λεγόμενες αναλύσεις χρονοσειρών. Αυτό περιλαμβάνει τη σύγκριση του αριθμού των συμβολαίων κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των ετών με δεδομένα από μητρώα καρκίνου στην Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα. "Ακόμα και εκεί, δεν υπήρξε αύξηση των όγκων στον εγκέφαλο που να υποδηλώνει σχέση με τα κινητά τηλέφωνα".

Μεμονωμένες παλαιότερες μελέτες περίπτωσης-έλεγχου, στις οποίες οι ασθενείς ρωτούνταν για τη χρήση κινητού τηλεφώνου και συγκρίνονταν με άτομα που δεν ήταν υγιή, είχαν κατά καιρούς διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ καρκίνου και χρήσης κινητού τηλεφώνου.

"Όμως είναι επιρρεπείς σε ορισμένους τύπους σφαλμάτων", εξήγησε ο Baaken. Υπάρχουν τώρα αποτελέσματα από μελέτες με μεγάλες ομάδες που είναι ανώτερες από τις μελέτες ελέγχου περιπτώσεων από πολλές απόψεις. "Αυτό έχει αλλάξει και πάλι την κατηγοριοποίηση".

Η νέα μετα-μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Environment International". Περιλαμβάνει μελέτες μέχρι το τέλος του 2022, γι' αυτό και δεν υπάρχουν μελέτες για το νέο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας 5G, για παράδειγμα. "Ωστόσο, έχουμε συμπεριλάβει μελέτες με επαφή με πηγές ραντάρ και το ραντάρ έχει παρόμοια συχνότητα με το 5G", δήλωσε ο Baaken.

Αυτό εγείρει το θεμελιώδες ερώτημα αν είναι καν δυνατόν η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, να έχουν επίδραση στα κύτταρα του σώματος. Αυτό εξετάζεται επίσης εργαστηριακά.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο εξηγεί ότι ένας τέτοιος μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός.

"Από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεδειγμένος μηχανισμός δράσης που να αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλής συχνότητας που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης προκαλούν καρκίνο".

Πηγές:
Environment International

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η απλή διακοπή του καπνίσματος δεν βοηθά πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα [μελέτη]
Υπογράφηκε το SPA μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν-Farallon για τις κλινικές της Euromedica
Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου εντοπίστηκε και στην Τσεχία