Το 15% των γιατρών του ΕΣΥ έχουν αιτηθεί να κάνουν παράλληλα και ιδιωτικό έργο, μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής των ρυθμίσεων που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα και θα φτάσει στο 50% ως το τέλος του χρόνου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αλλάζουμε τώρα την Υπουργική Απόφαση, γιατί προσθέτουμε και τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους, οι οποίοι δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να κάνουν αίτηση, και διορθώνουμε τη διαδικασία που ήταν λίγο γραφειοκρατική όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Με τις νέες αλλαγές, σίγουρα πολύ περισσότεροι θα κάνουν αίτηση. Πιστεύω ότι στο τέλος του χρόνου περίπου το 50% θα έχει κάνει αίτηση», ανέφερε σε δηλώσεις του, στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας στην 88η ΔΕΘ.
Το ΕΣΥ δεν καταρρέει, το ΕΣΥ αλλάζει
Η φράση «το ΕΣΥ αλλάζει» αποτελεί το κεντρικό σλόγκαν της παρουσίας του Υπουργείου Υγείας στην φετινή διοργάνωση, η οποία είναι αναβαθμισμένη, με την παρουσία του συνόλου των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Το ΕΣΥ και τα πραγματικά του προβλήματα δυστυχώς έχουν μπει μέσα στη διελκυστίνδα της πολιτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση μετά από την τελετή των εγκαινίων και συμπλήρωσε: «Κάποιοι έχουν βρει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο που συνδέεται με την ασθένεια και τα δικαιολογημένα παράπονα που μπορεί να έχουν κάποιοι απ΄ όσους θα αναζητήσουν τις φροντίδες του ΕΣΥ ανά την επικράτεια».
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το έργο που γίνεται στο ΕΣΥ, σε τρεις άξονες:
- Στις υποδομές, όπου όπως είπε διανύουμε σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. «Από τούδε και στο εξής θα βαρεθείτε να μας βλέπετε να κόβουμε κορδέλες», είπε χαρακτηριστικά.
- Στον εξοπλισμό, με την αναβάθμισή του σε όλα τα επίπεδα
- Στο ανθρώπινο δυναμικό, με μεταρρυθμίσεις όπως η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και τα απογευματινά χειρουργεία. Για τα τελευταία είπε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη και των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.
Τέλος, αναφέρθηκε στα μεγάλα προγράμματα πρόληψης υγείας, καθώς και στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.
Ε. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη χαρίζει 10 χρόνια ζωής
Η υγεία μας κερδίζεται πριν από το νοσοκομείο, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και μίλησε για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση στην πρόληψη που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής αν κάνουμε εξετάσεις έγκαιρα, αν δεν αμελούμε αυτό το SMS που έρχεται να αν φροντίσουμε να έχουμε ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή για τα παιδιά μας και για τον εαυτό μας, με το πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας», τόνισε, προσθέτοντας πως «έρχεται και το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων με μια σειρά παροχές».
Μ. Θεμιστοκλέους για το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής
Στη Χαλκιδική, παρόλο που βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο τραγικών γεγονότων (πνιγμός 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης, θανάσιμος τραυματισμός 19χρονου σε λούνα παρκ κ.ά.), δεν υπήρξαν παράπονα και καταγγελίες για καθυστερημένη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, όπως συνέβαινε τα περασμένα καλοκαίρια. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτό οφείλεται στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων που διατέθηκαν στο νομό, που είχαν ως συνέπεια ο χρόνος ανταπόκρισης να μειωθεί στο ¼ του περσινού.
«Η Χαλκιδική εδώ και 35-40 χρόνια έβγαζε 7-8 ασθενοφόρα και για τα τρία ‘πόδια’. Είχαμε κάθε καλοκαίρι χρόνο απόκρισης στις παραλίες 1 και 1,5 ώρα. Φέτος η Χαλκιδική έβγαλε 14 ασθενοφόρα, 4 μηχανές και χρόνο απόκρισης κάτω από 15 λεπτά και στις πιο απομακρισμένες περιοχές», ανέφερε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου