Περιφρόνηση προς τους νοσηλκευτές και άλλους υγειονομικούς, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τις χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε σήμερα πως στις εξαγγελίες του ο Πρωθυπουργός περιφρόνησε εντελώς τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους υγειονομικούς, πλην των γιατρών, καθώς δεν ανακοίνωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση.

"Δεν τους συμπεριέλαβε στα κίνητρα των αγόνων περιοχών που εξήγγειλε, ούτε αναφορά δεν έκανε", σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος, για να επισημάνει:

"Και όμως, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Για αυτό περιμένουν 100.000 ασθενείς να χειρουργηθούν.

Οι 250 κλίνες ΜΕΘ που έκλεισαν μετά την πανδημία είναι κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα νησιά, οι υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών δεν έχουν ανάγκη μόνο από γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές, διασώστες και άλλες ειδικότητες υγειονομικών".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ανακοινώθηκε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά οι υγειονομικοί έχουν χαμηλότερες απολαβές από του ανειδίκευτου εργάτη:

"Ο μηνιαίος μισθός του νοσηλευτή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 816 ευρώ του ΔΕ νοσηλευτή 716 ευρώ του τραυματιοφορέα 656 ευρώ και του γιατρού επιμελητή Β' 1.216 ευρώ. Επί 12 κατ έτος, καθώς περικόπηκαν τα δώρα".

"Κουβέντα για αυτό, εν αντιθέσει με τα σώματα ασφαλείας που σωστά έπραξε", σημειώνει, λέγοντας ότι τα κίνητρα είναι ανεπαρκή και δεν θα λύσουν το πρόβλημα της στελέχωσης.

Όπως λέει, για να λυθεί, θέλει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών όλων των υγειονομικών, μονιμοποίηση συμβασιούχων ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αύξηση ωρομίσθιου, κίνητρα για όλους και φυσικά προσλήψεις και λεφτά.

"Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, το πρόβλημα μαζικών αποχωρήσεων από το δημόσιο σύστημα Υγείας θα συνεχισθεί", εκτιμά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου