Σε απευθείας μετάδοση - μέσω διαδικτύου - θα γίνουν οι συζητήσεις ειδικών επιστημόνων τις οποίες διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Όπως κάθε χρόνο, έγκριτοι εμπειρογνώμονες, μέλη του συλλόγου αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας θα αναδείξουν επίκαιρα προβλήματα της υγείας, σωματικής ή ψυχικής. Φέτος οι θεματικές ενότητες εστιάζουν στην ενδοοικογενειακή βία, τη βία σε βάρος γυναικών και ανηλίκων. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες: 

Ενδοοικογενειακή βία - κακοποίηση ανηλίκων

Ο κύκλος των συζητήσεων ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας, 9 Σεπτεμβρίου (17:00 – 18:00) με θέμα την κακοποίηση ανηλίκων. Θα συμμετέχουν οι:

  • Άννα Γεωργιάδου, κοινωνική λειτουργός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Σοφία Καραγιαννοπούλου, παιδίατρος, Αν Διευθύντρια ΕΣΥ Θεσσαλονίκης, Δρ ΑΠΘ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος.
  • Βάιος Νταφούλης, παιδοψυχίατρος, διευθυντής Παιδοψυχιατρικού Τμήματος στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
  • Λευκοθέα Τερζητάνου, εισαγγελέας Πρωτοδικών Τμήματος Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας.

Θα ακολουθήσει (18:30) συνέντευξη της Έλενας Ράπτη, υφυπουργού Τουρισμού και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης – συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Ενδοοικογενειακή βία - κακοποίηση γυναικών

Η δεύτερη συζήτηση, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου (17:00 – 18:00), με καλεσμένους τους:

  • Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, πιστοποιημένη κοινωνική λειτουργός του Δήμου  Θεσσαλονίκης – Στέλεχος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διευθύντρια ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος.
  • Ασημίνα Φιλιοπούλου, δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω, πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος επιστημονικού συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου.
  • Ευθύμιο Χατζηθεόκλητος, χειρουργός και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προβληθεί video με την Κατερίνα Πατσογιάννη Γενική Γραμματέα Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις συζητήσεις - τις οποίες θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Στρατηλάτη - θα πάρει μέρος και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Αλεξάνδρα Δημοπούλου Αστυνόμος Β΄στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προκειμένου να μιλήσει με αριθμούς για την αύξηση των περιστατικών βίας.

Τα πρώτα 100 χρόνια ήταν δύσκολα…

Τα εγκαίνια του stand του ΙΣΘ έγιναν παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου υγείας με πλήθος κόσμου, εκπροσώπων φορέων της πόλης και μελών του συλλόγου. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε ότι φέτος ο Σύλλογος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και όλες οι δράσεις είναι αφιερωμένες στην ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στα περισσότερα από 9.000 μέλη του συλλόγου που επιτελούν με προσωπικές θυσίες το καθήκον τους παρά τις γνωστές δυσκολίες στο ΕΣΥ.

Μάλιστα θύμισε -λίγο πριν εξαγγείλει τα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός- το υπόμνημα του ΙΣΘ το οποίο κατατέθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη υπό την προεδρία του, επισημαίνοντας ότι ο σύλλογος είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της πόλης και ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που κατέγραψαν και οι έρευνες γνώμης γιατρών και κοινού που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του συλλόγου.

Τέλος ο κ. Νίτσας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσέφερε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και στον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου μια επετειακή κασετίνα με τις σφραγίδες που χρησιμοποίησε ο σύλλογος από το…. 1924. 

Εκτός από τις συζητήσεις των ειδικών επιστημόνων ο ΙΣΘ διοργανώνει σε συνεργασία με την οργάνωση Kids Save Lives δράση εκπαίδευσης -μικρών και μεγάλων- επισκεπτών του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εμβόλια m-RNA: Η μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Χολοκυστεκτομή: Γιατί δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύση σε αρκετές περιπτώσεις  χολολιθίασης
Καταγγελία: Πειθαρχική ποινή σε γιατρό, επειδή κατήγγειλε ελλείψεις στο νοσοκομείο Καβάλας