Ερευνητές στη Γαλλία ανέπτυξαν σύστημα χορήγησης σεμαγλουτίδης με βάση την υδρογέλη που χορηγείται μια φορά το μήνα-κάτι που απλοποιεί τη διαχείριση του διαβήτη και του ελέγχου βάρους.
Γάλλοι ερευνητές ανέπτυξαν νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκου που θα μπορούσε να μειώνει το πρόγραμμα δόσεων για τον διαβήτη τύπου 2 και τον έλεγχο του βάρους, με χορήγηση σεμαγλουτίδης μόνο μια φορά τον μήνα.
Η Dr. Claire Mégret δήλωσε ότι με τη χορήγηση μια φορά το μήνα θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να συμμορφώνονται στην αγωγή άνθρωποι με διαβήτη ή παχυσαρκία βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις επιπλοκές του διαβήτη.
Συνθέσεις χορήγησης μακράς διαρκείας θα μπορούσαν να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και την ασφάλειά του διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα του φαρμάκου στο σώμα σε βέλτιστες συγκεντρώσεις.
Η νέα πλατφόρμα χορήγησης υδρογέλης χρησιμοποιεί 2 καινοτόμα βιοδιασπώμενα πολυμερή που προσκολλώνται το ένα στο άλλο και δημιουργούν γέλη αλλά επιτρέπουν αργή, σταθερή απελευθέρωση διαλυτών πεπτιδίων σε διάστημα 1-3 μηνών.
Η Dr. Mégret δήλωσε ότι η υδρογέλη σεμαγλουτίδης εγχύεται υποδορίως.
Αρκετές συνθέσεις της υδρογέλης δοκιμάστηκαν in vitro για να εξεταστεί ο ρυθμός απελευθέρωσης του φαρμάκου, η διάρκεια δράσης και το φορτίο σεμαγλουτίδης ώστε να εντοπιστεί ο καλύτερος υποψήφιος.
Αξιολόγηση in vitro της απελευθέρωσης του φαρμάκου για όλες τις συνθέσεις έδειξε εκτεταμένα και σταθερά ποσοστά απελευθέρωσης σε 1-3 μήνες. Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι η διάρκεια απελευθέρωσης θα μπορούσε να εξατομικευτεί μέσω βελτίωσης των ιδιοτήτων της υδρογέλης.
Η σύνθεση υδρογέλης σεμαγλουτίδης δοκιμάστηκε σε 6 πειραματόζωα. Μια ένεση, της θεραπείας με βάση την υδρογέλη, έδειξε περιορισμένη αρχική απελευθέρωση και τακτική απελευθέρωση του φαρμάκου σε διάστημα ενός μηνός.
Η υδρογέλη ήταν καλά ανεκτή, χωρίς φλεγμονώδη αντίδραση κατά τη διάρκεια της περιόδου αγωγής.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο The European Association for the Study of Diabetes (EASD).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε