Πρόσφατη έρευνα εξέτασε πώς η έναρξη του καπνίσματος πριν την ηλικία των 18 ετών επηρεάζει την υγεία του αναπνευστικού στην αρχή  της ενήλικης ζωής.

Νεαροί ενήλικες που είχαν αρχίσει το κάπνισμα ως έφηβοι είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα όπως συριγμό και φλέματα από την ηλικία των 20, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Respiratory Society (ERS) Congress.

Οσο περισσότερα τσιγάρα κάπνιζαν συνολικά τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Αξιολογήθηκαν 3.430 παιδιά στη Σουηδία τα οποία συμπλήρωναν σε ετήσια βάση ερωτηματολόγια από την ηλικία των 8 ετών μέχρι τα 19 και όταν έφτασαν στα 28.

Ερευνητές του Umeå University, παρατήρησαν ότι το 22% των συμμετεχόντων κάπνιζαν καθημερινά κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Από αυτούς που κάπνιζαν, το 29% ξεκίνησε στην ηλικία των 15 ή νωρίτερα, το 35% στην ηλικία των 16 ή 17, και το 35% στα 18 ή αργότερα.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως οικογενειακό ιστορικό άσθματος και έκθεση σε καπνιστές κατά την παιδική ηλικία, η μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων αύξανε τον κίνδυνο συμπτωμάτων του αναπνευστικού έως την ηλικία των 28.

Κάθε αύξηση στο κάπνισμα  ενός πακέτου την ημέρα για ένα χρόνο συνδεόταν με 10% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Η έναρξη του καπνίσματος κάτω από την ηλικία των 18 αύξανε τον κίνδυνο συμπτωμάτων στο αναπνευστικό έως την ηλικία των 28 κατά 80% έναντι μη καπνιστών.

Σε ανθρώπους που ξεκίνησαν στα 18 ή αργότερα ο κίνδυνος ήταν περίπου 50% υψηλότερος έναντι μη καπνιστών.

Tα ευρήματα υπογραμμίζουν το πόσο γρήγορα η βλαβερή επίδραση του καπνίσματος επηρεάζει τη ζωή νέων ανθρώπων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο καφές διατηρεί το δέρμα νεανικό [μελέτη]
Η έκθεση σε έντονο νυχτερινό φως αυξάνει τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer [μελέτη]
Τετραπλό χάπι αποτελεσματικό για την υπέρταση [μελέτη]