Στο ίντερνετ συχνά γίνεται λόγος για το "σύνδρομο εξαντλημένης μητέρας", μια φράση που περιγράφει την έντονη κούραση που βιώνουν πολλές μητέρες στην καθημερινότητά τους. Αυτός, φυσικά, δεν είναι όρος που να αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση, αλλά όπως οι περισσότερες μητέρες μπορούν να επιβεβιαώσουν, η συνεχής ενασχόληση με τη φροντίδα της οικογένειας μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, άγχος και συναισθηματική υπερφόρτωση.
Οι μητέρες, πέρα από την ανατροφή των παιδιών, συχνά επιφορτίζονται με πολλές επιπλέον ευθύνες, όπως η διαχείριση του νοικοκυριού, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η φροντίδα των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Οι κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται συγκεκριμένα σε γυναίκες δεν διευκολύνουν καθόλου την κατάσταση. Όλο αυτό το συνεχές multitasking δημιουργεί μια αίσθηση συνεχούς πίεσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και ψυχική εξάντληση, που ούτως ή άλλως είναι ένα περίπλοκο ζήτημα αλλά αν μπλέξει και με την ίδια την έννοια της οικογένειας και της μητρότητας, μπορεί να πάρει ιδιαίτερα κουραστικές για το μυαλό και την ψυχή σας διαστάσεις.
Ποια είναι τα σημάδια της υπερβολικής κόπωσης;
Η υπερβολική κόπωση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:
Σωματικά: Χαμηλά επίπεδα ενέργειας, προβλήματα με τον ύπνο και δυσκολία στην συγκέντρωση.
Συναισθηματικά: Αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, θλίψη ή ακόμα και αίσθηση ανεπάρκειας.
Μείωση ενδιαφέροντος: Απομάκρυνση από κοινωνικές δραστηριότητες, λιγότερη όρεξη να ασχοληθείτε με πράγματα που παλιότερα σας ευχαριστούσαν.
Αυξημένη αίσθηση ευθύνης: Η αίσθηση ότι όλες οι υποχρεώσεις βαραίνουν αποκλειστικά τη μητέρα, οδηγώντας σε μια διαρκή κατάσταση πίεσης.Αυτή η αίσθηση μπορεί να εντείνεται από κοινωνικούς ή οικογενειακούς παράγοντες και να κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο.
Πώς να διαχειριστείτε την κούραση
Αν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε καλύτερα και να αισθάνεστε πως έχετε περισσότερη ενέργεια.
Αποδεχτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος
Οι κοινωνικές προσδοκίες και τα socialmedia συχνά προβάλλουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της μητρότητας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είστε τέλειες. Μερικές φορές, το να αφήσετε τις δουλειές για λίγο ή να μαγειρέψετε κάτι πολύ απλό είναι απόλυτα αποδεκτό.
Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μητέρες
Ξανά, τα socialmediaμπορούν να κάνουν τεράστια ζημιά σε αυτό το θέμα. Η σύγκριση με άλλες μητέρες μπορεί να αυξήσει το άγχος και να δημιουργήσει αίσθηματα ανεπάρκειας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας.
Μάθετε να λέτε όχι
Περισσότερο από ποτέ, ένα παιδί μάς βάζει να κοιτάξουμε πολύ καλά τις προτεραιότητές μας. Δεν είναι απαραίτητο να αναλαμβάνετε τα πάντα. Αναγνωρίστε τα όριά σας και αποφασίστε ποιες υποχρεώσεις μπορείτε να αφήσετε στην άκρη ή να αναθέσετε σε άλλους.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ή ότι δεν έχετε τον χρόνο, αλλά είναι απαραίτητο να φτιάξετε αυτόν τον χρόνο. Ακόμα και λίγα λεπτά καθημερινά αφιερωμένα σε κάτι που σας ευχαριστεί μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως.
Ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεται
Η υπερβολική κόπωση δεν είναι απλώς μια φάση που θα περάσει. Αν νιώθετε ότι η καθημερινότητά σας γίνεται δύσκολη, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Είτε αυτή προέρχεται από τον σύντροφο, την οικογένεια ή από φίλους, είτε από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε χρειάζεστε βοήθεια και να μην ντρέπεστε να την ζητήσετε. Δεν έχει νόημα να περιμένετε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλα μόνη σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΕΣ προσέφερε χαμόγελα και ελπίδα στα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα
Πώς να αποφύγετε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Συνεργασία των επιχειρήσεων λιανικής με το υπουργείο Υγείας