Εξειδίκευση των αποφάσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση του εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών και κυρίως όσων εργάζονται σε άγονες περιοχές, ανακοινώνει στις 10.30 σήμερα το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση εστιάζει σε δύο σημεία: στην αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από εφημερίες και στο επίδομα αγόνου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, με φορολογικό συντελεστή 22% και όχι 40%, που ίσχυε έως σήμερα.

Όπως ανέφερε, το μέτρο θα επιφέρει μηνιαία αύξηση στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ ακόμη και κατά 130 ευρώ μεσοσταθμικά.

Οι γιατροί υποδέχτηκαν θετικά το μέτρο, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά από την επόμενη άνοιξη.

Από τις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη απουσιάζουν οι λοιποί υγειονομικοί, πέραν των γιατρών, με την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ) να έχει ήδη κάνει λόγο για περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται σήμερα να γίνουν ανακοινώσεις και για τους λοιπούς υγειονομικούς.

Επίδομα αγόνου

Ένα ακόμη θέμα το οποίο γίνεται δεκτό με αντιδράσεις, είναι το επίδομα αγόνου, που υλοποιήθηκε πρόσφατα.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για ολιγωρία από την πλευρά της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα και εξηγεί:

Το επίδομα θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 30 του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ (νόμος 1397/83) και συνέχισε να καταβάλλεται μέχρι πρόσφατα (από 11,4 έως 112 ευρώ).

Με πιέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της ΟΕΝΓΕ, περιελήφθη διάταξη στον νόμο 4999/22, η οποία προέβλεπε πως έως τις 30 Ιουνίου 2023 θα έπρεπε να καθοριστεί εκ νέου οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος.

Αυτό, ωστόσο, δεν συνέβη, καθώς δεν εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που απαιτούνταν.

Η ΚΥΑ εκδόθηκε τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση 14 μηνών, εξαιρώντας, όμως, τους ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς, ενώ ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον μισθό του 1983.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ, ένας επιμελητής α' με βασικό μισθό 2.075 ευρώ, παίρνει μηνιαίο επίδομα 88,04 ευρώ, το οποίο θα ήταν 830 ευρώ εάν υπολογιζόταν με τις σημερινές απολαβές του (ο μισθός του 1983 ήταν 75.000 δραχμές ή 220,10 ευρώ). 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο
177η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Μαντούδι
Ξυλοδαρμός υγειονομικών στο νοσοκομείο Μεσολογγίου - Χτύπησαν διασώστες