Η ψυχική και η σωματική σας υγεία δεν είναι ξεχωριστές έννοιες. Αλληλοσυμπληρώνονται, επηρεάζουν η μία την άλλη με τρόπους καλούς αλλά και κακούς. Για παράδειγμα, αν η ψυχική μας υγεία βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή, με έντονο άγχος, είναι πιθανό να αρχίσουμε να παρατηρούμε και σωματικά συμπτώματα. Παρομοίως, ένας άνθρωπος που ζει με χρόνιο πόνο ή με κάποια χρόνια σωματική πάθηση είναι πολύ πιθανό να δει επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία λόγω της δύσκολης καθημερινότητας. Πώς μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε αυτή την σύνδεση μυαλού και σώματος για να ενισχύσουμε τις άμυνες του οργανισμού μας;

Μία καλή πρακτική είναι ο διαλογισμός. Μερικά από τα οφέλη που μπορεί να έχει στο μυαλό μας θα επεκταθούν και στο σώμα. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά.

Μειώνει τον πόνο

Ο διαλογισμός μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου. Η εστίαση σε κάτι ήρεμο και ήσυχο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να απομακρύνει την προσοχή σας από τον πόνο.

Βελτιώνει τον ύπνο

Η εκμάθηση τεχνικών ενσυνειδητότητας όπως το να εστιάσετε στη βαθιά αναπνοή και την επίγνωση της παρούσας στιγμής μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. Αυτές οι τεχνικές σάς βοηθούν να ξεφύγετε από τις σκέψεις που προκαλούν άγχος και να ενεργοποιήσετε την απόκριση χαλάρωσης του σώματός σας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η εξάσκηση του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Αυτή η επίδραση φαίνεται να προκαλείται από την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων σας. Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου.

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η αξιοποίηση της δύναμης του μυαλού σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο υγιείς ενεργοποιώντας την απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι πρακτικές διαλογισμού και οι βαθιές αναπνοές ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας, ώστε να μπορείτε να καταπολεμήσετε τις ασθένειες πιο αποτελεσματικά.

Καλύτερα αποθέματα ενέργειας

Η χαλάρωση και άλλες τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των σωματικών επιπτώσεων του στρες, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων κούρασης και ατονίας που μπορεί να εμφανιστούν. Η χαλάρωση επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι και με τα αποθέματα ενέργειάς σας γεμάτα.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οποιοσδήποτε τύπος στρες αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαλογισμός και άλλες τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της επίδρασης, ώστε το σάκχαρό σας να ελέγχεται καλύτερα. Η μουσική, το μασάζ, η θεραπεία τέχνης, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές είναι όλες μέθοδοι χαλάρωσης που μπορούν να σας προσφέρουν αυτά τα οφέλη.

 

:

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;