Σχεδόν το 80% των ιδιωτών ιατρών και ψυχοθεραπευτών  και των ομάδων τους έχουν βιώσει λεκτική βία τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλιστικών Οργανισμών (KBV), η οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (VV). Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η σωματική βία δεν αποτελεί πλέον σπάνιο φαινόμενο.

Στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν περίπου 7.580 γιατροί (46%), ψυχοθεραπευτές (9%), ιατρικοί βοηθοί (41%) και άλλα επαγγέλματα υγείας (4%).

Σύμφωνα με την έρευνα, η λεκτική κακοποίηση από τους ασθενείς αποτελεί "πολύ μεγάλο" (31%) και "αρκετά μεγάλο" πρόβλημα (47%).

Το 85% δήλωσε ότι η λεκτική βία έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν πως έχουν βιώσει οι ίδιοι λεκτική κακοποίηση τον τελευταίο χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει λεκτική, απειλές και προσβολές. Μόνο το 14% αυτών πάντως έχει καλέσει την αστυνομία ή έχει κάνει μήνυση.

Η σωματική βία στα στα ιατρεία των γιατρών και των ψυχοθεραπευτών προφανώς συμβαίνει, πολύ λιγότερο συχνά όμως σε σχέση με τη λεκτική βία.

Το 3% απάντησε ότι η σωματική βία συμβαίνει "πολύ συχνά", ενώ το 20%  "συχνά". Το 36% απάντησε πως αυτό συμβαίνει "σπάνια" και το 29% "πολύ σπάνια". Ωστόσο, σχεδόν ένας στους δύο (48%) δηλώνει ότι η σωματική βία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Το 59% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προσωπικά σωματική επίθεση. Όταν ρωτήθηκαν για τη συχνότητα, το 73% δήλωσε ότι έχει συμβεί μία έως πέντε φορές, το 8% έξι έως δέκα φορές και οι υπόλοιποι περισσότερες από δέκα φορές.

Ωστόσο, η αστυνομία σπάνια καλούνταν ή υποβαλλόταν μήνυση ακόμη και σε περιπτώσεις σωματικής επίθεσης - στο 25% δηλαδή των περιπτώσεων. Το 74% δεν κάλεσε την αστυνομία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τρίτο των ιατρείων έχει λάβει προληπτικά μέτρα ως απάντηση στην αύξηση της βίας - για παράδειγμα, έχουν εγκαταστήσει σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, έχουν αφαιρέσει δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα, όπως βάζα, ψαλίδια ή ανοιχτήρια επιστολών, έχουν δημιουργήσει οδούς διαφυγής μέσω μετατροπών ή έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό ανάλογα.

Πολλοί ιατροί πιστεύουν ότι ένας λόγος για την αυξημένη προθυμία χρήσης βίας είναι η αυξημένη αίσθηση δικαιώματος. Αυτό αφορά συχνά τα άμεσα ραντεβού, τις συνταγές ή ορισμένες εξετάσεις που ζητούνται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ιατρεία, πολλοί ασθενείς είναι απογοητευμένοι, γεγονός που συχνά εκδηλώνεται με προσβολές και λεκτική βία.

Ένας λόγος που αναφέρεται για αυτό είναι η λανθασμένη πολιτική υγειονομικής περίθαλψης. Οι αυξανόμενες επιθέσεις δεν μένουν χωρίς συνέπειες: Πολλοί γιατροί και το προσωπικό των ιατρείων αναφέρουν ότι δεν απολαμβάνουν πλέον το επάγγελμά τους ως αποτέλεσμα και ότι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν καλό και κατάλληλο προσωπικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχική υγεία: Συμβουλές για άνδρες
Η καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Λαμίας και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων