Από τον Σεπτέμβριο του 2022, με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών καθιερώθηκε η 16η Σεπτεμβρίου ως διεθνής ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας προκειμένου να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις σχετικές επιπλοκές αυτών καθώς και την ανάγκη πρόληψης και κατάλληλης αντιμετώπισής τους. Με το ίδιο ψήφισμα αναγνωρίζεται ο σημαντικός αντίκτυπος της επεμβατικής καρδιολογίας στην παγκόσμια υγεία και χρησιμεύει ως αφορμή για την ευαισθητοποίηση, την αναγνώριση των προόδων και την περεταίρω έμφαση στη σημασία της επεμβατικής καρδιολογίας για τη βελτίωση της υγείας, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ημέρα συμπίπτει με την ημερομηνία που ο Andreas Gruentzig πραγματοποίησε την πρώτη στεφανιαία αγγειοπλαστική περισσότερα από 30 χρόνια πριν (16 Σεπτεμβρίου 1977). Έκτοτε η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών είναι η επέμβαση που έχει σώσει τα περισσότερα ‘γραμμάρια μυοκαρδίου’ παγκοσμίως.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος αναφέρει ότι: «Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Από αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλονταν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί η καρδιαγγειακή νόσος όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με τις κατάλληλες είτε φαρμακευτικές, είτε επεμβατικές θεραπείες».

Η Επεμβατική Καρδιολογία έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της φροντίδας ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται μπορούν να σώσουν ζωές (όπως η πρωτογενής αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πέραν των στεφανιαίων αρτηριών, η ανάπτυξη νέων μεθόδων διαδερμικής παρέμβασης έχει προσφέρει θεραπεία σε ασθενείς που παλαιότερα δεν είχαν επιλογές λόγω υπερβολικά υψηλού χειρουργικού κινδύνου. Έτσι, η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όπως και οι επεμβάσεις διαδερμικής επιδιόρθωσης ή και εμφύτευσης πλέον της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας έχουν προσφέρει σωτήριες επιλογές για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Άλλες επεμβάσεις επίσης για τη διαδερμική θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών και την αντιμετώπιση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ στο άμεσο μέλλον, ανάλογες θεραπείες για την αντιμετώπιση πολύ συχνών παθολογιών όπως η πνευμονική εμβολή πιθανότατα θα αυξηθούν σημαντικά.

Σημασία της Παγκόσμιας ημέρας Επεμβατικής Καρδιολογίας

Ευαισθητοποίηση: Η Παγκόσμια Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τον ρόλο της επεμβατικής καρδιολογίας στη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης.

Επισήμανση της Καινοτομίας: Αυτή η ημέρα χρησιμεύει ως αφορμή για την προβολή των τελευταίων καινοτομιών στην επεμβατική καρδιολογία. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών αιχμής για τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων: Οι επεμβατικές καρδιολογικές επεμβάσεις όχι μόνο αντιμετωπίζουν τις καρδιακές παθήσεις αλλά έχουν και προληπτική διάσταση. Έχουν στόχο την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τακτικούς ελέγχους και έγκαιρη παρέμβαση μειώνοντας τον κίνδυνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παγκόσμια Συνεργασία: Η Παγκόσμια Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, κυβερνήσεων και επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο. Τονίζει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φορτίου των καρδιακών παθήσεων παγκοσμίως, καθώς επίσης ενισχύει την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα.

Θεραπεία ασθενών (Saving lives): Τέλος, με αφορμή την ημέρα αυτή, υπογραμμίζεται πως η επεμβατική καρδιολογία έχει αλλάξει το τοπίο της θεραπείας, επιτρέποντας λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες και ταχύτερη ανάρρωση. Τονίζεται ότι η έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα με την επιστημονική Καρδιολογική κοινότητα πλήρως δεσμευμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση ώστε να εκπληρώσει την κοινή αποστολή παροχής της καλύτερης δυνατής φροντίδας για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε