Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες γονίδια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προάγουν τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο καρκίνος συνήθως πυροδοτείται από κάποιο είδος αλλαγής στη γενετική μας κωδικοποίηση που παρεμβαίνει στην ικανότητα ενός κυττάρου να διαχειρίζεται την ανάπτυξή του. Η στόχευση αυτών των διαταραχών με προσαρμοσμένες θεραπείες μπορεί συχνά να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη επέκταση των όγκων.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 600 γονίδια είναι γνωστό ότι προκαλούν όγκους, όταν οι αλληλουχίες τους αλλοιώνονται από μια μετάλλαξη. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους οι καρκίνοι μπορούν να εμφανιστούν μεταξύ της μετεγγραφής ενός γονιδίου και του τελικού προϊόντος του.

Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες είχαν εξετάσει ανωμαλίες που είναι εγγενείς στο ίδιο το DNA. Η νέα μελέτη εξέτασε ανωμαλίες που συμβαίνουν καθώς οι οδηγίες από το DNA μεταβιβάζονται στο υπόλοιπο σώμα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βαρκελώνης (BIST) στην Ισπανία χρησιμοποίησαν προσεκτικά κατασκευασμένους αλγόριθμους για να αναζητήσουν σφάλματα στον γενετικό κώδικα που σχετίζονται με τα εξόνια: τα μέρη μιας γενετικής ακολουθίας που μεταφράζονται απευθείας σε πρωτεΐνες.

Τα μη κωδικοποιητικά μέρη ενός γονιδίου, που ονομάζονται ιντρόνια, αφαιρούνται συνήθως καθώς το DNA ενός γονιδίου μεταγράφεται σε μια έκδοση RNA σε μια διαδικασία που ονομάζεται συναρμογή (μάτισμα). Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να παρεμβαίνουν για να δημιουργήσουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες από ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό, μη μεταλλαγμένο πρωτεϊνικό γονίδιο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε προσεκτικά διαμορφωμένους αλγόριθμους για να εντοπίσει 813 γονίδια που όταν συναρμολογηθούν, θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η εκτεταμένη νέα κατηγορία επεκτείνει τη λίστα με τα γονίδια που ενθαρρύνουν τον καρκίνο, βασιζόμενη στον υπάρχοντα κατάλογο των 626 γονιδίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν όγκους όταν μεταλλάσσονται. Στην πραγματικότητα, μόνο το ένα δέκατο περίπου της κατηγορίας "splice" περιλαμβανόταν ήδη στην πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη βάση δεδομένων μεταλλάξεων καρκίνου, η οποία καταγράφει γονίδια που μπορούν να οδηγήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου μέσω μεταλλάξεων.

"Όταν λαμβάνουμε υπόψη μη μεταλλαγμένους μηχανισμούς όπως το μάτισμα, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν διπλάσιοι πιθανοί στόχοι γονιδίων για τον έλεγχο του καρκίνου", λέει ο βιολόγος της BIST, Miquel Anglada-Girotto.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη με βάσεις δεδομένων αποτελεσμάτων φαρμακευτικής θεραπείας, φάνηκε ότι οι παραλλαγές στο μάτισμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των παραλλαγών στο πώς διαφορετικοί ασθενείς μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στο ίδιο φάρμακο.

Ενώ υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά πριν μπορούν να στοχευθούν τακτικά εξόνια μέσα στα γονίδια, αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει. Και όσο περισσότερα όπλα για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο το καλύτερο.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα