Το μυστικό για να διατηρείτε ένα κοφτερό μυαλό μπορεί να κρύβεται στην κουζίνα σας. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ακολουθώντας μία συγκεκριμένη δίαιτα υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα προβλήματα μνήμης.

Η δίαιτα MIND (μυαλό) δεν είναι μία ακόμη...μόδα. Είναι ένας προσεκτικά σχεδιασμένος συνδυασμός δύο γνωστών διατροφικών προγραμμάτων: της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH.

Το όνομά της σημαίνει Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay και ανταποκρίνεται στο όνομά του εστιάζοντας σε τρόφιμα που πιστεύεται ότι ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου.

Τι περιλαμβάνει το μενού; Φανταστείτε ένα πιάτο γεμάτο με φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και λάχανο, πολύχρωμα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μια μερίδα ψάρι ή πουλερικά. Τώρα, προσθέστε μία χούφτα ξηρούς καρπούς, πασπαλίστε με μούρα και λίγο ελαιόλαδο.

Αυτή είναι η ουσία της δίαιτας MIND, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσιεύουν σχετική εργασία στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η δίαιτα δίνει προτεραιότητα στις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο, ενώ περιορίζει τις λιγότερο ωφέλιμες. Συνιστά να περιορίσετε το κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα τηγανητά, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά.

Για όσους απολαμβάνουν επίσης ένα αλκοολούχο ποτό, υπάρχουν καλά νέα: ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι στην εγκεκριμένη λίστα.

Ο δρ Russell P. Sawyer από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και η ομάδα του ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν η δίαιτα MIND θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη γνωστική υγεία.

Η μελέτη τους ήταν εντυπωσιακή, τόσο σε κλίμακα όσο και σε διάρκεια, καθώς παρακολούθησαν 14.145 άτομα για 10 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας 64 ετών, ήταν μια διαφορετική ομάδα: 70% λευκοί και 30% μαύροι.

"Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να δούμε αν η δίαιτα επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης τόσο στους μαύρους όσο και στους λευκούς συμμετέχοντες στη μελέτη", εξηγεί ο δρ Sawyer.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες τον περασμένο χρόνο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη δίαιτα κάθε ατόμου με βάση το πόσο ταίριαζε με τις συστάσεις για τη δίαιτα MIND. Χώρησαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: χαμηλή, μέση και υψηλή τήρηση της δίαιτας.

Αποτελέσματα

Μετά από μια δεκαετία παρακολούθησης, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μεταξύ των 4.456 ατόμων στην ομάδα χαμηλής υιοθέτησης, το 12% ανέπτυξε γνωστική εξασθένηση. Στη μεσαία ομάδα των 5.602 ατόμων, το ποσοστό μειώθηκε ελαφρά στο 11%.

Ωστόσο, στην ομάδα υψηλής υιοθέτησης της δίαιτας (4.086 άτομα) φάνηκε πως μόνο το 10% ανέπτυξε γνωστικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα MIND είχαν 4% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με όσους την ακολουθούσαν λιγότερο.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα οφέλη δεν κατανεμήθηκαν εξίσου. Οι γυναίκες που ακολούθησαν στενά τη δίαιτα είδαν 6% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, ενώ οι άνδρες δεν φαίνεται να ωφελούνται τόσο πολύ.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα