Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων της ευλογιάς πιθήκων (Μpox) ανησυχεί τις αρχές στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 737 κρούσματα επιμόλυνσης έχουν ήδη καταγραφεί φέτος - σε σύγκριση με μόλις 26 πέρυσι. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες, ιδίως στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

Εκτός από δύο κρούσματα σε γυναίκες, μόνο άνδρες μολύνθηκαν στην Αυστραλία. Μια μεγάλη παγκόσμια επιδημία το 2022 είχε επίσης επιμολύνει κυρίως άνδρες που είχαν ερωτικές σχέσεις με άνδρες.

Κατ' αρχήν, ωστόσο, η νόσος είναι μεταδοτική σε όλους όσους βρίσκονται σε στενή σωματική επαφή. Στην Αυστραλία, ο ιός εξαπλώνεται κυρίως εκτός των μεγάλων πόλεων, όπως δήλωσε ο γιατρός Μάθιου Σιλντς στο ραδιόφωνο ABC. Ο ίδιος το αποδίδει αυτό στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι αρχές της Αυστραλίας προσπαθούν τώρα να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού προσαρμόζοντας τη σύσταση για εμβολιασμό. Σύμφωνα με επίσημο εκπρόσωπο, "άτομα όλων των ηλικιών που κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό Mpox" μπορούν πλέον να εμβολιαστούν.

Ο ιός Mpox εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε εργαστηριακούς πιθήκους το 1958. Η ασθένεια, η οποία προκαλεί πυρετό, μυϊκό πόνο και φλύκταινες στο δέρμα που μοιάζουν με ευλογιά στον άνθρωπο, ήταν επομένως γνωστή ως monkeypox για δεκαετίες.

Ωστόσο, ο ιός στην πραγματικότητα εντοπίζεται κυρίως σε τρωκτικά στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Για δεκαετίες, η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρήθηκε μόνο στην αφρικανική ήπειρο.

Το 2022, ο ιός εξαπλώθηκε σε αρκετές χώρες εκτός Αφρικής.

Μέχρι στιγμής, η τρέχουσα επιδημία έχει επηρεάσει κυρίως αφρικανικές χώρες, όπως το Μπουρούντι, η Κένυα και η Ουγκάντα, εκτός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε στα μέσα Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της επιδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τεχνητή γονιμοποίηση: Εξετάζεται παρέμβαση στην ανάπτυξη του εμβρύου
Η δυσκολία δημιουργίας φίλων στην εφηβεία προοιωνίζει άγχος και κατάθλιψη [μελέτη]
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα προειδοποιητικά σημάδια