Στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Mpox συνεχίζει να αυξάνεται - και η ιογενής νόσος που συνδέεται με δερματικά εξανθήματα, (παλαιότερα γνωστή ως monkeypox), εξαπλώνεται επίσης γεωγραφικά.

Για πρώτη φορά, η δυτικοαφρικανική χώρα Γουινέα ανέφερε ένα κρούσμα, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική εξακολουθεί να είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο. Φέτος, το 85% των περίπου 6.600 κρουσμάτων Mpox που επιβεβαιώθηκαν με εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταγραφεί εκεί. 32 άτομα με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις έχουν πεθάνει φέτος στην Αφρική, 25 από αυτούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το 37% των ύποπτων κρουσμάτων εξετάζεται στο Κονγκό, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης τεστ και εργαστηριακής ικανότητας. Η υποψία επιβεβαιώνεται περίπου στο 55% των περιπτώσεων, αναφέρει ο διεθνής Οργανισμός.

Οι χώρες αναφέρουν τον αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων στον ΠΟΥ, αλλά αυτό έχει περιορισμένη μόνο σημασία λόγω της έλλειψης εξετάσεων.

Είναι πιθανό, για παράδειγμα, οι εκστρατείες ενημέρωσης να έχουν αυξήσει την ανησυχία για την Mpox και περισσότεροι άνθρωποι να προσέρχονται τώρα στις κλινικές με δερματικά εξανθήματα.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων το 2024 αυξήθηκε κατά περίπου επτά τοις εκατό σε 31.500 μέσα σε μια εβδομάδα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η γειτονική χώρα Μπουρούντι, η οποία είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με το Κονγκό, επηρεάζεται επίσης όλο και περισσότερο. Από την έναρξη της επιδημίας τον Ιούλιο, έχουν αναφερθεί εκεί 1.879 ύποπτα κρούσματα, το 80% των οποίων από τις 12 Αυγούστου.

Στο Μπουρούντι γίνονται σημαντικά περισσότερες εξετάσεις από ό,τι στο Κονγκό: περίπου το 93% των ύποπτων κρουσμάτων διερευνάται πιο προσεκτικά.

Περίπου το 40% των ύποπτων λοιμώξεων Mpox έχουν επιβεβαιωθεί. Περίπου το ένα τρίτο των προσβεβλημένων είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο