Πρόσφατη έρευνα με συμμετέχοντες που ήταν στην προεφηβεία υπέδειξε ότι υπερβολική χρήση οθονών μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, παρακολούθησης video, ή παιχνιδιού με  video games θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα μανίας.

Η μελέτη σε 9,243 παιδιά  10 έως 11 ετών που δημοσιεύτηκε στο  Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, εξέτασε πώς η έντονη ενασχόληση με τα social media, video games, μηνύματα και παρακολούθηση video επηρεάζει τον εγκέφαλο των νέων.

Αναλύθηκαν στοιχεία της μελέτης Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθεις συνήθειες στην οθόνη χιλιάδων παιδιών σε προεφηβική ηλικία εξετάζοντας αν η υπερβολική χρήση social media, video games, και ανταλλαγή μηνυμάτων συνδέονταν με συμπτώματα μανίες ή υπομανίας.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί με υπερβολική χρήση οθονών είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διογκωμένη αυτοεκτίμηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, διάσπαση της προσοχής, γρήγορη ομιλία, παρορμητικότητα, συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τα συμπτώματα μανίας.

Ο Dr. Jason Nagata, δήλωσε ότι η εφηβεία είναι ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη διαταραχών του διπολικού φάσματος και πρόσθεσε οτι δεδομένου ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων πιο νωρίς, συνδέεται με πιο σοβαρά και χρόνια αποτελέσματα, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η έντονη ενασχόληση με τις οθόνες θα μπορούσε να συμβάλει στην έναρξη ή επιδείνωση των συμπτωμάτων μανίας στους εφήβους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έκθεση ‘’Phytobiosomes’’ στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν
AI: Είναι αξιόπιστες οι εφαρμογές διάγνωσης δερματοπαθειών;
Δήμος Αγρινίου: 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία