Ο θόρυβος γύρω από τις ενέσεις απώλειας βάρους κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εδώ και μήνες. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sandoz, Richard Saynor, βλέπει επίσης τις προετοιμασίες ως μια μεγάλη ευκαιρία για την παρασκευάστρια εταιρεία γενοσήμων. "Έχουμε στα σκαριά ένα προϊόν για έξι από τα οκτώ φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά", ανακοίνωσε ο Βρετανός σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelszeitung (HaZ). "Η Sandoz είναι σε καλή θέση για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εδώ."

Τα πρώτα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη δραστική ουσία του Wegovy, του φαρμάκου της Novo Nordisk για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, λήγουν στη Βραζιλία και τον Καναδά το 2026. "Εξάλλου, η τελευταία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το φάρμακο παγκοσμίως", λέει ο Saynor. Τα πράγματα θα απογειωθούν πραγματικά μετά το 2030, όταν τα προϊόντα θα γίνουν γενόσημα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο θα είναι τελικά το μερίδιο αυτής της αγοράς για τους παρασκευαστές γενοσήμων. "Πριν από δύο χρόνια, δεν μιλούσαμε καν για αυτά τα φάρμακα". Ο ίδιος δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο στα 35 χρόνια που βρίσκεται στον κλάδο.

"Κατά την άποψή μου, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πώς θα συμπεριφερθούν οι πληρωτές και ο ανταγωνισμός και κατά πόσο οι πρωτότυποι παρασκευαστές θα μειώσουν τις τιμές τους", προσθέτει ο Saynor.

Στην ερώτηση γιατί η Sandoz θεωρεί τις ΗΠΑ δευτερεύουσα αγορά και όχι κύρια αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της πρώην θυγατρικής της Novartis επισημαίνει την επιθετική πολιτική δικαστικών διώξεων και εκπτώσεων των εταιρειών πρωτοτύπων.

"Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες ουσιαστικά κατακλύζουν τους κατασκευαστές γενοσήμων με αγωγές και διαπραγματεύονται εξελιγμένα συστήματα εκπτώσεων με τους χονδρέμπορους, ώστε να δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στην αγορά".

Το κύριο πρόβλημα είναι σαφώς οι τεράστιοι νομικοί κίνδυνοι.

Παρ' όλα αυτά, η όλη επιχείρηση με τα γεννόσημα έχει σταθεροποιηθεί. Σε αντίθεση με την επιχείρηση των βιοομοειδών, η επιχείρηση των γενοσήμων δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης - αλλά είναι πολύτιμη.

Όσον αφορά την επιχείρηση γενοσήμων, ο Saynor πιστεύει ότι και οι αντιλήψεις αλλάζουν σιγά-σιγά: "Η εντύπωσή μου είναι ότι τα πράγματα κινούνται. Εμείς οι παρασκευαστές γενοσήμων θεωρούμαστε πλέον περισσότερο ως μέρος της λύσης και όχι πλέον ως μέρος του προβλήματος από ό,τι πριν από μερικά χρόνια", λέει ο διευθυντής, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τις τιμές.

Πηγές:
Handelszeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καφές, αναψυκτικό, νερό: Ποιο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Στον τομέα της νευρολογίας επεκτείνεται η φαρμακευτική ΦAΡAN AΒΕΕ
Η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά συνδέεται με έλλειψη βιταμινών [μελέτη]