Ένας από τους (πολλούς) λόγους που δεν είναι σωστό να το παρακάνουμε με το αλκοόλ είναι ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου μας. Σε τι βαθμό όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη για όλους. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι το φύλο, η ηλικία, το βάρος αλλά και πολλοί ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει άτομο που να μην έρχεται αντιμέτωπο με τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ. Η δράση του στον εγκέφαλο είναι χαλαρωτική και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα.

Παρ’ όλα αυτά, συχνά ξεχνάμε ότι το αλκοόλ είναι τοξίνη. Καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, επομένως οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του μπορεί ήδη να είναι επικίνδυνες – πόσο μάλλον οι μακροπρόθεσμες.

Βραχυπρόθεσμες συνέπειες κατάχρησης

Τα παρακάτω συμπτώματα – ανάλογα με τον οργανισμό – μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και με ένα ποτό, και επιδεινώνονται όσο περισσότερο πίνουμε. Βραχυπρόθεσμα, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική σας λειτουργία και να προκαλέσει:

Δυσκολία στην ομιλία

Θολή όραση

Έλλειψη ελέγχου

Κούραση

Μειωμένος συντονισμός χεριών και ματιών

Πιο αργός χρόνος αντίδρασης

Προβλήματα στην ισορροπία

Εξασθένηση της μνήμης και της λογικής

Σύγχυση

Εναλλαγές στην διάθεση

Ναυτία και εμετός

*Ένα πράγμα που δεν σκεφτόμαστε συχνά, επίσης, είναι ότι αυτό που ονομάζουμε “μπλακάουτ” απο το ποτό δεν χρειάζεται να είναι πάντα η πιο δραματική του μορφή, του να μην θυμόμαστε πώς ξυπνήσαμε στο σπίτι μας ή να βρούμε το ψυγείο μας ρημαγμένο το επόμενο πρωί. Μπλακάουτ μπορεί να είναι και το να έχουμε βγει για ποτά με έναν φίλο και την επομένη να μην θυμόμαστε για τι συζητήσαμε.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες κατάχρησης

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική ατροφία και να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας με την πάροδο του χρόνου. Οι βλάβες αυτές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάθε μορφή άνοιας, όπως και εγκεφαλικό.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε νεότερους ανθρώπους

Υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο και στην ανάπτυξή του σε νεότερα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για τα άτομα που αναπτύσσουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι το να ξεκινήσουν να το καταναλώνουν σε μικρή ηλικία. Αν πίνετε πριν από την ηλικία των 14 ετών, υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα να αναπτύξετε διαταραχή χρήσης αλκοόλ στην ενήλικη ζωή σας. Η πρώιμη χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει επίδραση στο IQ, στη μνήμη και στην επεξεργασία των σκέψεων κατά την ενηλικίωση.

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στο σώμα σας η συχνή χρήση αλκοόλ μπορεί να είναι σοβαρός, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η βλάβη μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές