Το HERMES EXO είναι ένας προηγμένος ρομποτικός εξωσκελετός που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κάκωση του νωτιαίου μυελού να σταθούν όρθια, να βαδίσουν σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος, να ανέβουν και να κατέβουν σκαλοπάτια και να ανταποκριθούν σε βασικές καθημερινές λειτουργίες, εντός και εκτός σπιτιού.

Δημιούργημα της HERMES Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της μεγαλύτερης ελληνικής ερευνητικής ομάδας φοιτητών για ιατρικές εφαρμογές, που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό Cybathlon 2024, στο τέλος Οκτωβρίου στη Ζυρίχη.

O team manager της 26μελούς ομάδας, Χρήστος Μπελογιάννης, περιγράφει στο iatronet.gr τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, την φιλοσοφία και τους στόχους του project.

Εξοπλισμός και τρόπος λειτουργίας

Η συσκευή έχει εργονομικό σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου με περιβλήματα από πλαστικό σε συγκεκριμένα σημεία για την προστασία του χρήστη. Οκτώ ηλεκτροκινητήρες, που είναι τοποθετημένοι σε κάθε άρθρωση, δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο με παραπληγία να εκτελεί τις λειτουργίες που επιλέγει ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του, μέσα από ένα χειριστήριο.

"Προσπαθούμε να προσομοιώσουμε την ανθρώπινη κίνηση σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχουν αρθρώσεις με ηλεκτροκινητήρα στο γόνατο, στον αστράγαλο, στο ισχίο και στη μέση, οι τέσσερις με γραμμική και οι τέσσερις με περιστροφική κίνηση. Η διαδικασία γίνεται μέσα από κινηματική ανάλυση", αναφέρει ο κ. Μπελογιάννης

Η συσκευή διαθέτει δύο πατερίτσες, που βοηθούν τον χρήση στη βάδιση. Στην δεξιά πατερίτσα έχουν προσαρμοστεί το χειριστήριο και μια οθόνη, δίνοντας την δυνατότητα στο άτομο που τα χειρίζεται να επιλέξει τις διάφορες κινήσεις. "Το μενού είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει λειτουργική κίνηση σε κάθε περίσταση: Ο χρήστης επιλέγει το απλό βήμα όταν πρέπει να προχωρήσει μπροστά, ή την ανάβαση σκαλοπατιού αν είναι μπροστά σε σκάλες κ.ο.κ.".

Μια καινοτομία της συσκευής είναι η depth camera (κάμερα βάθους), που κάνει χαρτογράφηση του χώρου γύρω από τον χρήστη, συμβάλλοντας με έξυπνο τρόπο στο να είναι πιο προσεκτικός, να αποφεύγει εμπόδια ή για παράδειγμα να κάνει πιο κοφτό βήμα όπου χρειάζεται.

Πέρα από την δυνατότητα κίνησης, ο ρομποτικός εξωσκελετός παρέχει στον χρήστη μια σειρά από άλλα παράπλευρα οφέλη, καθώς συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και του κυκλοφοριακού συστήματος. Επιπλέον, ενισχύει την ψυχολογία του ατόμου και του παρέχει αυτονομία.

Για τον Μόδεστο

Ο εξωσκελετός σχεδιάστηκε στα μέτρα του Μόδεστου Καπινά, ενός 23χρονου σήμερα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, ο οποίος τα τελευταία επτά χρόνια έχει καθηλωθεί με παράλυση στα κάτω άκρα, λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Ήταν Μάιος του 2017, όταν ο 16χρονος τότε αθλητής, κάνοντας προπόνηση με το ποδήλατό του σε επαρχιακό δρόμο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

"Είναι σχεδιασμένο για τον Μόδεστο, αλλά μπορεί να ανασχεδιαστεί και να προσαρμοστεί σε διάφορους σωματότυπους, μέσα από μια κλίμακα ύψους και όγκου που διαθέτει", εξηγεί ο υπεύθυνος της ομάδας, διευκρινίζοντας πως η συσκευή είναι προϊόν ερευνητικού προγράμματος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, λόγω έλλειψης ιατρικής πιστοποίησης.

Ο 23χρονος πρώην αθλητής είναι εθελοντής στην φοιτητική ομάδα και συμμετέχει στις εκδηλώσεις παρουσίασης του project. Μια τέτοια θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Βόλο. Τα μέλη της ομάδας θα παρουσιάσουν τη λειτουργία του πρώτου ρομποτικού εξωσκελετού στην Ελλάδα, θα αναλύσουν τις τεχνολογικές και ερευνητικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την ανάπτυξή του, ενώ θα ακολουθήσουν:

  • Career Day για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εταιριών του κλάδου, καθώς και
  • δράσεις ευαισθητοποίησης για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, σε συνεργασία με εγκεκριμένα σωματεία και ιατρούς.

HERMES Team

Η HERMES Team ιδρύθηκε το 2018 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης. Σήμερα, έχει αναδιοργανωθεί και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα φοιτητών στην Ελλάδα στον τομέα της ρομποτικής για ιατρικές εφαρμογές. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποτελείται από 26 προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Επιπλέον, την ομάδα απαρτίζουν ο πιλότος του ρομποτικού εξωσκελετού, με την βοήθεια ορθοπεδικών και νευρολόγων, αλλά και ο υπεύθυνος καθηγητής Νικόλαος Μπέλλας.

Η δραστήρια ερευνητική ομάδα απευθύνει πρόσκληση σε νέα μέλη, φοιτητές των δύο Τμημάτων, να προστεθούν στις τάξεις της για να ενισχύσουν τα μελλοντικά της projects. Στις σκέψεις της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων η ανάπτυξη συσκευής που θα λειτουργεί με νευρωνικά δίκτυα, χωρίς να χρειάζεται ο χειρισμός της με τα άνω άκρα του χρήστη, καθώς και η επέκταση σε προϊόντα ιατρικής αποκατάστασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε