Αναγκαία είναι η επισκευή των νοσοκομείων ενόψει χειμώνα. Οι ασυντήρητες κτιριακές υποδομές επί δεκαετίες και οι κακοτεχνίες οδηγούν σε προβλήματα. Όταν βρέχει, στάζουν νερά σε πολλά σημεία.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει, τα κτιριολογικά προβλήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων επιβαρύνουν περαιτέρω την εικόνα που διαμορφώνει η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση: οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα είναι στο 5,5% του ΑΕΠ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 7,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελλειματικούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

"Υπό αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, από τη περίοδο των μνημονίων, είναι αδύνατον να γίνουν μεγάλης έκτασης κτιριακές συντηρήσεις", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας τα ακόλουθα:

"Πολλά κτίρια είναι πάνω από 70 χρονών, χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις συντήρησης, καμία επισκευή στις στέγες και σε άλλα σημεία.

Κατά καιρούς αξιοποιούνται προγράμματα ΕΣΠΑ που περιλαμβάνουν κτιριακές βελτιώσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, όμως δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα, που με την πρώτη βροχή στάζει νερό σε πολλά εσωτερικά σημεία. 

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κτιριακών βελτιώσεων, ενεργειακής αναβάθμισης υγειονομικών μονάδων, που ελπίζουμε να βελτιώσει τη κατάσταση. Όμως, υπάρχουν νοσοκομεία ή κτίρια νοσοκομείων που δεν είναι ενταγμένα στα εν λόγω προγράμματα, παρότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στεγάνωσης και οι προϋπολογισμοί δεν αντέχουν να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των ζημιών".

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παλαιά νοσοκομεία, αλλά και για πολλά σχετικά νέα, λόγω κακοτεχνιών στη κατασκευή ή την έλλειψη συντήρησης.

"Οι ψευδοροφές καλύπτουν τις φθορές στις στέγες των κτιρίων. Όταν βρέχει στάζουν νερά σε πολλά σημεία στο εσωτερικό από τις ψευδοροφές. Σε πολλές περιπτώσεις βρέχει εξω και βρέχει και μέσα στα νοσοκομεία", εξηγεί, για να διευκρινίσει:

"Δεν μιλάμε για τα ακραία έκτακτα καιρικά φαινόμενο, όπως πέρυσι στη Θεσσαλία, που πλημμύρισε το νοσοκομείο Βόλου και το Κεντρο Υγείας Παλαμά, αλλά και για τις φυσιολογικές βροχές του χειμώνα. Η υγρασία καταστρέφει τις ψευδοροφές και πέφτουν στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

  • Όπου πέφτουν νερά καταστρέφουν και τα πατώματα. Τοποθετούνται κουβάδες σε διαδρόμους, εντός των θαλάμων ασθενών.
  • Παράθυρα που δεν κλείνουν στεγανά, μπάζουν νερά με τη βροχή.
  • Οι τεχνικές υπηρεσίες στα μεγάλα νοσοκομεία αποτελούν διεύθυνση και στα μικρά νοσοκομεία υποδιεύθυνση, χωρίς να διαθέτουν τεχνικούς υπαλλήλους, καθώς δεν προβλέπονται προσλήψεις εδώ και δεκαετίες.
  • Νέα σχετικά νοσοκομεία (20ετίας) εμφανίζουν διαρροές από τα ταβάνια. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους αρμούς σύνδεσης των κτιρίων και τις κακοτεχνίες στις μονώσεις των ταρατσών.

"Πώς θα γίνει συντήρηση και διάγνωση των ζημιών;", διερωτάται, λέγοντας πως, ευτυχώς, με το πρόγραμμα απασχόλησης μέσω ΔΥΠΑ ηλικίας 55 εως 67 ετών, προσελήφθησαν κάποιοι λίγοι τεχνικοί, οι οποίοι δεν επαρκούν.

Κιλκίς

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ενδεικτικά το νοσοκομείο Κιλκίς, τονίζοντας πως είναι το χειρότερο κτιριακά νοσοκομείο της χώρας:

"Πρέπει να γκρεμιστεί χθες και να γίνει νέο νοσοκομείο. Ό,τι χρήματα πέφτουν σε αυτό για επισκευές είναι πεταμένα. Το κτίριο που στεγάζεται η παθολογική κλινική είναι 90 χρονών. Βρέχει εξω, βρέχει και μέσα στη παθολογική κλινική. Συμπληρωματικά η παθολογική κλινική στην οποία στάζουν τα νερά έχει μία μόνο γυναικεία τουαλέτα και οι νοσηλευόμενες γυναίκες πηγαίνουν σε αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων. Τα νερά να στάζουν από το ταβάνι στο πάτωμα".

Εξηγεί πως πριν λίγες ημέρες είδαμε εικόνες από κεντρικό νοσοκομείο της Αττικής που έσταζαν τα νερά της βροχής στο εσωτερικό. Το παλαιό κτίριο είναι 130 χρόνων και τώρα γίνεται μελέτη για αλλαγή της στέγης.

Μεγάλο νοσοκομείο της Ανατολικής Μακεδονίας αποτελείται από τρία νέα σχετικά κτίρια περίπου 20ετίας. Τρέχουν νερά στο εσωτερικό από τους αρμούς σύνδεσης των τριών κτιρίων στις στέγες.

Νέο νοσοκομείο 20ετίας στη Θεσσαλίας, προφανώς από κακοτεχνίες στη κατασκευή, στάζει νερό στο εσωτερικό με την πρώτη βροχή...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Marburg, Chagas, γρίπη πτηνών: Μολυσματικές ασθένειες που απειλούν την Ευρώπη
Απάντηση ΠΦΣ στο αίτημα των παθολόγων να αποσυρθεί η διάταξη για εμβολιασμούς σε φαρμακεία
Μακροζωία: Η ψαρο-χορτοφαγική διατροφή καλύτερη για τους ηλικιωμένους [μελέτη]