Διάφορες χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και των σχετικών παθήσεων, με την ψαρο- χορτοφαγική διατροφή να προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία στους πολύ ηλικιωμένους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του  Loma Linda University Health διαπίστωσαν ότι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και αυξημένης θνησιμότητας λόγω συγκεκριμένων αιτιών, ιδιαίτερα στους άντρες και στους ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Όμως, ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε πολύ ηλικιωμένους χορτοφάγους για νευρολογικές νόσους όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο του Πάρκινσον.

Παρόλα αυτά, η ψαρο-χορτοφαγική διατροφή συνέχιζε να προσφέρει μικρό αλλά εμφανές πλεονέκτημα έναντι άλλων χορτοφαγικών και μη διατροφών, ακόμα και στους ηλικιωμένους.

Ο Gary Fraser, δήλωσε ότι η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να προσφέρει προστασία έναντι του κινδύνου θανάτου στη μέση ηλικία, αλλά αφού βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στα 80, το γενικό πλεονέκτημα φαίνεται πως εξαφανίζεται για όσους ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Χρησιμοποίησε στοιχεία από το Adventist Health Study-2, σε 96.000 ανθρώπους (χιλιαστές) και ζούσαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά στην έναρξη της έρευνας, μεταξύ 2002 και 2007 και που παρακολουθήθηκαν έως το 2015.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία 88.000 ανθρώπων και 12.500 θανάτων ενώ συλλέχτηκαν διατροφικά στοιχεία τους με ερωτηματολόγιο. Κατηγοριοποιήθηκαν σε 5 ομάδες. Όχι χορτοφάγοι, ημιχορτοφάγοι, ψαρο-χορτοφάγοι ωο-γαλακτο-χορτοφάγοι και τέλος, vegan.

Οι χορτοφάγοι είχαν περίπου 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι των μη χορτοφάγων.

Συμμετέχοντες που ακολουθούσαν ψαρο-χορτοφαγική διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ωο-γαλακτο-χορτοφάγοι είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι Vegans είχαν λιγότερο από 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου αλλά οι άντρες είχαν καλύτερη εικόνα από τους μη χορτοφάγους σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Γενικά, είναι από τα πιο σαφή στοιχεία ότι οι Αμερικανοί χορτοφάγοι προστατεύονται πιο πολύ από τον πρόωρο θάνατο έναντι των μη χορτοφάγων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι, 23 διασωληνωμένοι και 672 εισαγωγές ασθενών με CoViD
Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε το φαγητό; [μελέτη]
Τιμητική βράβευση της Sanofi Ελλάδας