Συναγερμός σήμανε στους ζωολογικούς κήπους του Βιετνάμ. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 47 τίγρεις και τρία λιοντάρια πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών σε δύο ζωολογικούς κήπους κοντά στην πόλη Χο Τσι Μινχ στο νότιο τμήμα της χώρας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένα από τα νεκρά ζώα ήταν μόλις λίγων εβδομάδων. Περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι στο Mango Garden Resort και στον ζωολογικό κήπο My Quynh είχαν έρθει σε επαφή με τα ζώα. Μέχρι στιγμής, κανείς τους δεν έχει παρουσιάσει αναπνευστικά συμπτώματα.

Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι τα αιλουροειδή είχαν πεθάνει από τον ιό της γρίπης Α H5N1, αναφέρεται. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα "Tuoi Tre", τα κουφάρια των ζώων πρόκειται να εξαφανιστούν προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση του Γραφείου Υγείας των Ζώων και του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών μαζί με δασολόγους, αστυνομικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

"Ο θάνατος 47 τίγρεων, τριών λιονταριών και ενός πάνθηρα από την επιδημία της γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ είναι τραγικός και αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία", δήλωσε η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων "Peta" (People for the Ethical Treatment of Animals).

Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι τίγρεις περιφέρονται σε περιοχές έως και 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων "σε ένα χωρικά πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον, σε πλήρη αντίθεση με την αιχμαλωσία σε άγονους θαλάμους σε ζωολογικούς κήπους".

Η διατήρηση των ζώων σε ζωολογικούς κήπους τα εκθέτει σε ασθένειες και στρες στα οποία δεν θα ήταν αβοήθητα εκτεθειμένα στη φύση. "Η εκμετάλλευση των άγριων ζώων θέτει επίσης σε κίνδυνο την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία αυξάνοντας την πιθανότητα μιας νέας πανδημίας", τονίζει η Peta.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χαρακτήρισε "ανησυχητική" την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τον Ιούλιο.

Η γρίπη των πτηνών προκαλείται από ιούς της γρίπης Α, όπως ακριβώς και η γρίπη στους ανθρώπους, αλλά από διαφορετικούς υπότυπους. Το μεγαλύτερο κύμα γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ εξαπλώνεται σήμερα σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και επηρεάζει και την Ευρώπη.

Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τα πτηνά. Ωστόσο, τα θηλαστικά και, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μολύνονται μερικές φορές, για παράδειγμα μέσω εντατικής επαφής με μολυσμένα ζώα.

Ανθρώπινες μολύνσεις με την παραλλαγή που κυκλοφορεί σήμερα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο ο ιός να προσαρμοστεί στον άνθρωπο και στη συνέχεια να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την κρέμα delgocitinib της LEO Pharma για ενήλικες με μέτριο έως σοβαρό χρόνιο έκζεμα άκρας χειρός
Εργαστηριακοί γιατροί: Ζητούν κατάργηση του clawback
Θυμός: Πώς επηρεάζει την υγεία μας;