Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν με επιτυχία μόσχευμα ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων για να κλείσουν μια οπή σε σημαντικό σημείο του αμφιβληστροειδούς ενός πιθήκου.

Το επίτευγμα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για καλύτερη αντιμετώπιση μικρών κενών που σχηματίζονται στην ωχρά κηλίδα.

Αυτές οι οπές μπορούν να οδηγήσουν σε θολή ή παραμορφωμένη όραση. καθιστώντας δύσκολη την οδήγηση και το διάβασμα.

Η Dr. Michiko Mandai, of Kobe City Eye Hospital δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύου ότι η μέθοδος θα μπορούσε να γίνει πρακτική, ασφαλής και αποτελεσματικά επιλογή αγωγής με ελάχιστο επεμβατικό κίνδυνο, ιδιαίτερα για δύσκολα περιστατικά οπών ωχράς κηλίδας.

Όμως ειδικοί τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας σε ζώα δεν εφαρμόζουν πάντα στον άνθρωπο.

Ενώ εξελίξεις στην αγωγή την τελευταία δεκαετία κλείνουν με επιτυχία άνω του 90% των οπών ωχράς κηλίδας, υπάρχουν αρκετά περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή.

Η διαχείριση της περίθαλψης μετά το χειρουργείο είναι επίσης δύσκολη. Ενώ οι μεταμοσχεύσεις αμφιβληστροειδούς μπορούν να κλείνουν τις οπές, δεν κάνουν πολλά όσον αφορά τη βελτίωση της όρασης.

Η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε αν μεταμόσχευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν με επιτυχία ιστό αμφιβληστροειδούς που προήλθε από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα για να κλείσουν μια οπή στην ωχρά κηλίδα ενός πιθήκου.

Η επιτυχής μεταμόσχευση οδήγησε στη δημιουργία κυττάρων αμφιβληστροειδούς που εντοπίζουν το φως και είναι απαραίτητα για την καλή όραση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης βελτίωση της αντίδρασης στο φως και στην εστίαση του ματιού.

Ο πίθηκος είχε ελαφρά απόρριψη του μοσχεύματος, που ενδεχομένως μπορεί να επηρέασε την ενσωμάτωση του ιστού. Οι ερευνητές έλυσαν το πρόβλημα με ενέσεις στεροειδών.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η τεχνική θα μπορούσε να είναι εφικτή για τη θεραπεία των ανθρώπων.

Επίσης πρόκειται για ένα περιστατικά σε ένα μάτι και το μοντέλο δεν αναπαράγει ακριβώς την παθολογία των οπών ωχράς κηλίδας στον άνθρωπο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Stem Cell Reports.

Πηγές:
Stem Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο
Άποψη επιστημονικών εταιρειών για το νομοσχέδιο του προσωπικού γιατρού
Πονοκέφαλος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον Μπουρλά της Pfizer