Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις του αναπνευστικού στην Ελλάδα και ίσως περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες πάσχουν, τόσο από ΧΑΠ, όσο και από καρδιαγγειακή νόσο, ωστόσο τα χαρακτηριστικά και η αντιμετώπισή τους παραμένουν άγνωστα.

Το HELICOPD είναι μια εθνική, πολυκεντρική, προοπτική, μη παρεμβατική μελέτη που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και απεικόνιση των δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών αυτού του πληθυσμού, των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη ΧΑΠ και της καρδιαγγειακής νόσου σε μια περίοδο δύο ετών, της ποιότητας ζωής τους και τη χρήση πόρων υγείας. Η μελέτη ξεκινά και συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Θώρακος.

Κριτήρια ένταξης

Οι ασθενείς θα πρέπει αθροιστικά να πληρούν τα ακόλουθα τρία κριτήρια για να εγγραφούν στη μελέτη:

  1. Να έχει διαγνωστεί με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τουλάχιστον μία καρδιαγγειακή συννοσηρότητα (καρδιακή ανεπάρκεια, αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή, σοβαρή βαλβιδοπάθεια),
  2. Ενήλικες ηλικίας >35 ετών τη στιγμή της ένταξης στη μελέτη,
  3. Με ενυπόγραφη ενημερωμένη συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους στη μελέτη. 

Κριτήρια αποκλεισμού

Οι ασθενείς με τους παρακάτω περιορισμούς δεν είναι επιλέξιμοι να συμμετάσχουν στη μελέτη:

  1. Χωρίς τουλάχιστον μία καρδιαγγειακή συννοσηρότητα.
  2. Με ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.
  3. Με οποιαδήποτε άλλη ενεργό κακοήθεια και υποβάλλεται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία/ανοσοθεραπεία).
  4. Με οποιαδήποτε θωρακική ή κοιλιακή επέμβαση προγραμματισμένη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης.
  5. Με συμμετοχή σε οποιαδήποτε παρεμβατική μελέτη που σχετίζεται με τη ΧΑΠ κατά την είσοδο στη μελέτη ή κατά τη διάρκεια της μελέτης.
  6. Χωρίς ενυπόγραφη ενημερωμένη συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους στη μελέτη.

Η μελέτη θα διεξαχθεί σε δύο τοποθεσίες και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη (Τμήμα Πνευμονολογικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο), όπου έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις ασθενών και στα Ιωάννινα (Τμήμα Αναπνευστικής Ιατρικής Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων).

Ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών που θα συμμετάσχουν στην μελέτη είναι 900 άτομα και η ολοκλήρωσή της αναμένεται τον Οκτώβριο του 2026

Πηγές:
https://clinicaltrials.gov/study/NCT06595784?locStr=Greece&country=Greece&page=2&rank=16

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Φώσφορος: Τι ρόλο παίζει στον οργανισμό
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού