Ο εμβολιασμός κατά της COViD έχει θετική επίδραση μετά από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2. Αυτό αποκαλύφθηκε τώρα από επιστημονική μελέτη που βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 500.000 Αυστριακούς. και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Open Forum Infectious Diseases".

"Οι εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 συνέβαλαν αποφασιστικά στην άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι συστάσεις για τον πρωτογενή εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 βασίστηκαν σε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές που έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα κατά των (συμπτωματικών) λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί", έγραψαν η Alena Chalupka από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES/Infection Surveillance) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης.

Εντούτοις, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τις ΗΠΑ αναφέρουν: "Υπάρχουν μέχρι στιγμής μόνο περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των πρώτων μερικών εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2 σε άτομα με προηγούμενη λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένων βασικών δεικτών, όπως οι θάνατοι που προκαλούνται από CoViD". Το πόσο ισχυρή είναι η "υβριδική ανοσοποίηση" από τη μόλυνση και τον επακόλουθο εμβολιασμό δεν μπόρεσε να αποσαφηνιστεί με σαφήνεια.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί διεξήγαγαν μια μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από τον γενικό πληθυσμό της Αυστρίας με εμβολιασμούς μετά από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2. Αυτό έγινε για την περίοδο του "κύματος Δέλτα" του SARS-CoV-2 με μια εκτεταμένη επακόλουθη περίοδο παρατήρησης.

Τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ μιας σαφούς προστατευτικής επίδρασης του εμβολιασμού, ακόμη και σε όσους είχαν προηγουμένως μολυνθεί. "Από τους 494.646 ενήλικες που είχαν μολυνθεί προηγουμένως, 169.543 είχαν κάνει δύο μερικούς εμβολιασμούς, 133.567 μία δόση - και 190.275 δεν είχαν μολυνθεί ακόμη στην αρχή.

Καταγράψαμε 17 θανάτους από το CoViD (έξι μεταξύ των εμβολιασμένων, έντεκα μεταξύ των μη εμβολιασμένων) και συνολικά 8.209 λοιμώξεις SARS-CoV-2. Το σχετικό προστατευτικό αποτέλεσμα (του εμβολιασμού) έναντι νέων λοιμώξεων και έναντι θανάτου από Covid-19 ήταν πάνω από 75% μέχρι το τέλος του 2021, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε σημαντικά με μεγαλύτερο χρόνο παρατήρησης".

Συνολικά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μπορεί να θεωρηθεί ότι τόσο ο ένας όσο και οι δύο μερικοί εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά από μια πρώτη μόλυνση. Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας της CοvID, 0,003%, που καταγράφηκε στη μελέτη, υποδηλώνει ότι μια μόλυνση που προηγείται του ίδιου του εμβολιασμού έχει υψηλή προστατευτική δράση.

Πηγές:
Open Forum Infectious Diseases

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
Ε.Σ.Α.μεΑ.: ‘’Πράσινο φως’’ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας
Μοριακός διακόπτης προστατεύει από τον κυτταρικό θάνατο [έρευνα]