Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν θανατηφόρο κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης θεραπευτικής τροφής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποσιτισμού, προειδοποίησε την Τρίτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Τα αποθέματα έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών τροφών, ένα πυκνό προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθά τα παιδιά να παίρνουν γρήγορα βάρος, εξαντλούνται επικίνδυνα ή έχουν εξαντληθεί στο Μάλι, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα και το Τσαντ, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν από υποσιτισμό λόγω της έλλειψης θεραπευτικών τροφίμων, ανέφερε η UNICEF.

Οι παρατεταμένες ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι «ακανόνιστες βροχοπτώσεις» σε χώρες σε όλη την περιοχή του Σαχέλ, που εκτείνεται σε ολόκληρη τη βόρεια-κεντρική Αφρική από τη Σενεγάλη έως την Ερυθραία, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και έχουν προκαλέσει ελλείψεις, θέτοντας εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή σε σοβαρό κίνδυνο οξέος υποσιτισμού ανέφερε ο οργανισμός.

Το έτοιμο προς χρήση θεραπευτικό φαγητό είναι ένα μείγμα από γάλα σε σκόνη, φιστίκια, βούτυρο, φυτικό λάδι και ζάχαρη, με πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Διατηρείται για δύο χρόνια σε μια αποθήκη και μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από τη συσκευασία, σύμφωνα με τη UNICEF.

Στο Μάλι, όπου η UNICEF εκτιμά ότι περισσότερα από 300.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό φέτος, οι προμήθειες της θεραπείας τροφίμων ενδέχεται να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τα αποθέματα του Τσαντ μπορεί να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, θέτοντας τα 500.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών στη χώρα σε καταστροφικό κίνδυνο, ανέφερε η UNICEF. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε έκτακτη ανάγκη για τρόφιμα και διατροφή τον Φεβρουάριο.

Σε άλλες οκτώ χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, η έλλειψη χρηματοδότησης μπορεί να εμποδίσει τα υποσιτισμένα παιδιά να λαμβάνουν θεραπεία, ανέφερε. Το Καμερούν, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη, το Νότιο Σουδάν, η Κένυα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ουγκάντα ​​ενδέχεται να ξεμείνουν από τρόφιμα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Χρειάζεται επείγουσα δράση τώρα για να σωθούν οι ζωές σχεδόν δύο εκατομμυρίων παιδιών που πολεμούν αυτόν τον σιωπηλό δολοφόνο», δήλωσε ο Victor Aguayo, διευθυντής παιδικής διατροφής και ανάπτυξης της UNICEF.

Η UNICEF ζήτησε επειγόντως τη χορήγηση 165 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της θεραπείας και η δημιουργία αποθεμάτων σε θεραπευτικά τρόφιμα.

 

Πηγές:
USA TODAY

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η απίθανη δικαιολογία παθολόγου στον υπουργό Υγείας για τις μαζικές συνταγές στην κόρη της
Στη Ρουάντα η πρώτη παγκοσμίως μελέτη για τη θεραπεία του ιού Marburg
ΣΦΕΕ: Ελάχιστη βελτίωση στη χρηματοδότηση νοσοκομειακών φαρμάκων άνω των 30 ευρώ το 2023