Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του παιδικού θεατρικού έργου «Ο Γιατρός ο Κάστορας των Δοντιών ο Μάστορας» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τον Δήμο Αθηναίων, στις 10 και 11 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο “Α και Μ Καλουτά”. Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά σχολεία της Αττικής παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την παράσταση, που προωθεί τη σημασία της στοματικής υγείας.

Η θεατρική παραγωγή, βασισμένη στο παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Ειρήνης Ανδρουλάκη «Ο Γιατρός ο Κάστορας των Δοντιών ο Μάστορας», προσέφερε ένα διδακτικό και διασκεδαστικό θέαμα υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Κατερίνας Λουδιανού. Μέσα από τις περιπέτειες του γιατρού-κάστορα, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της φροντίδας των δοντιών και της διατήρησης της στοματικής υγείας με απλό και φιλικό τρόπο.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή της παράστασης και τόνισε την εκπαιδευτική της αξία, λέγοντας: «Η παράσταση αυτή έχει αποδειχθεί ένα εργαλείο μάθησης για τα παιδιά, βοηθώντας τα να αντιληφθούν την αξία της φροντίδας των δοντιών τους με έναν προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στην παρουσίαση αυτής της παράστασης, η οποία εντάσσεται στις δράσεις μας για το Έτος Στοματικής Υγείας 2024. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια αφορμή να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και οι αρμόδιες αρχές για την αξία της στοματικής υγείας. Η αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της παράστασης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτές οι εκδηλώσεις με έντονο βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για την υιοθέτηση της κουλτούρας της διαρκούς φροντίδας της στοματικής υγείας από την παιδική ηλικία ακόμη». Οι μικροί θεατές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, βίωσαν τη θεατρική εμπειρία εντελώς δωρεάν, αποκομίζοντας σημαντικά μηνύματα και πολύτιμες γνώσεις.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι ηθοποιοί Νικολέτα Δάφνου, Κυριάκος Κορογιάννης, Θανάσης Νιπυράκης και Ελένη Χανιωτάκη, ενώ το καλλιτεχνικό σκηνικό υποστηρίχθηκε από τις δημιουργίες της Αγνής Στασινού, των ζωγραφικών στοιχείων του Πέρη Καμαρίτη, των κοστουμιών της Κατερίνας Μπαρμπαδάκη και των ειδικών μασκών της Λευκής Καραψιά.

Η παράσταση αυτή, που αναδείχθηκε ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα στον τομέα της προώθησης της στοματικής υγείας, αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία και μια ακόμα σημαντική δράση για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παιδιών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι μαθητές εξετάστηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που στελέχωσαν την εγκατεστημένη στον προαύλιο χώρο του Πολυχώρου Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη, καθώς παρείχαν οδηγίες για τη φροντίδα της στοματικής υγείας, όσο και για την εξοικείωση των παιδιών με τον χώρο του οδοντιατρείου και την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα φτιάξω τη διάθεσή μου
Ανάμεσα στην ελπίδα και την πρόκληση- Τα ηθικά διλήμματα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων
Συνάντηση Γεωργιάδη - Καρποδίνη - Γκογκοζώτου στον ΕΟΠΥΥ