Νέα έρευνα που αφορά γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο τραχήλου μήτρας, έδειξε ότι η πρόσθεση 6 εβδομάδων χημειοθεραπείας στη συνήθη αγωγή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%.

Η Dr. Mary McCormack, του University College London’s Cancer Institute, δήλωσε ότι είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στο αποτέλεσμα της νόσου εδω και πάνω από 20 χρόνια.

Η νεα προσέγγιση, επίσης μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή υποτροπής κατά 35%, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο The Lancet, και έγινε σε 500 ασθενείς από 32 ιατρικά κέντρα της Βραζιλίας, Ινδίας, Ιταλίας, Μεξικού και Βρετανίας. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες μεταξύ 2ο12 και 2022. Είχαν τοπικά προχωρημένο  καρκίνο τραχήλου ενώ καμία δεν είχε όγκο που να έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο χημειο-ακτινοθεραπεία -τη συνήθη αγωγή με ακτινοθεραπεία και cisplatin.

Η πειραματικά ομάδα υποβλήθηκε σε αγωγή για 6 εβδομάδες με carboplatin και paclitaxel πριν ξεκινήσει χημειο-ακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 80% αυτών που υποβλήθηκαν πρώτα σε βραχείας διάρκειας χημειοθεραπεία  έζησαν τουλάχιστον 5 χρόνια περισσότερο και το 72% δεν είχε επιστροφή ή εξάπλωση του καρκίνου.

Στην ομάδα ελέγχου, το 72% επέζησε για τουλάχιστον 5 χρόνια και το 64% δεν είχε επιστροφή ή εξάπλωση του καρκίνου.

Η αγωγή είχε ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Στη δοκιμή ,οι περισσότερες εμφάνισαν κάποιου είδους παρενέργεια, όπως κόπωση ή αδυναμία ή πεπτικά προβλήματα ,λοιμώξεις ή χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια.

Σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμβάντα εμφανίστηκαν στο 59% της ομάδας που έλαβε την αρχική χημειοθεραπεία σε σύγκριση με 48% στις γυναίκες που υποβλήθηκαν μόνο σε χημειο-ακτινοθεραπεία.

Πηγές:
The Lancet,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποτελεσματικές συμβουλές για αδυνάτισμα
Νεότερες εξελίξεις στη Ρευματολογία, Αιματολογία, Λοιμωξιολογία, Ηπατολογία, Γαστρεντερολογία
Επιβεβλημένη ανάγκη η άμεση κατασκευή νέας πτέρυγας στο Γ.Ν.Θ. “Άγιος Παύλος”