Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης προσώπου, με τον κίνδυνο ιδιαίτερα υψηλό εντός 28 ημερών από τη λήψη του εμβολίου.

Αν και οι βασικές κλινικές δοκιμές κατά την ανάπτυξη των εμβολίων για την COVID-19 δεν αποκάλυψαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, υπήρξε ανισορροπία στη συχνότητα της παράλυσης προσώπου μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να διεξαγάγουν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 44 εκατομμύρια ασθενείς στη Νότια Κορέα για να διερευνήσουν τον κίνδυνο παράλυσης προσώπου μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια εθνική βάση δεδομένων πληροφοριών υγείας ατόμων που έλαβαν περισσότερες από μία δόσεις του εμβολίου για την COVID-19 και στη συνέχεια διαγνώστηκαν με παράλυση προσώπου εντός 240 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Όταν η επίπτωση της παράλυσης προσώπου μεταξύ ημερών 1-28 μετά τον εμβολιασμό συγκρίθηκε με ένα παράθυρο ελέγχου (το υπόλοιπο της περιόδου παρατήρησης των 240 ημερών), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν 5.211 περιπτώσεις εντός του παραθύρου κινδύνου και 10.531 περιπτώσεις εντός του παραθύρου ελέγχου.

Η μελέτη αποκάλυψε 12% αύξηση στον κίνδυνο παράλυσης προσώπου μέσα σε 1 έως 28 ημέρες μετά από οποιαδήποτε δόση εμβολίου COVID-19. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε ανεξάρτητα από το αν τα άτομα έλαβαν ομόλογα ή ετερόλογα εμβόλια.

Ενώ η δεύτερη δόση έδειξε 7% υψηλότερο κίνδυνο, ο συνδυασμός της πρώτης και της δεύτερης δόσης έδειξε αύξηση 8%. Ωστόσο, δεν συσχετίστηκε αυξημένος κίνδυνος με την τρίτη δόση.

"Ο κίνδυνος παράλυσης προσώπου (FP) αυξήθηκε μέσα σε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση, και παρατηρήθηκε τόσο για τα εμβόλια mRNA όσο και για ιούς. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά το προφίλ κινδύνου-οφέλους FP που σχετίζεται με τα εμβόλια COVID-19 και να παρακολουθούν τα νευρολογικά σημάδια μετά τον εμβολιασμό», σηημείωσαν οι ερευνητές..

Ενώ η ακριβής αιτία της παράλυσης του προσώπου μετά τον εμβολιασμό είναι ασαφής, οι ερευνητές προτείνουν πιθανές εξηγήσεις.

Μια εξήγηση είναι ότι τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν νανοσωματίδια λιπιδίων για την παροχή αντιγόνου ακίδας SARS-CoV-2 το οποίο πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτοκινών. Αυτή η απόκριση μπορεί να βλάψει το περίβλημα της μυελίνης και ενδεχομένως να οδηγήσει σε παράλυση του προσώπου.

Στην περίπτωση των εμβολίων ιικών φορέων, είναι σχεδιασμένα να παράγουν αντισώματα κατά των πρωτεϊνών του ιού. Δεδομένου ότι αυτά τα αντισώματα είναι παρόμοια με τις πρωτεΐνες των νεύρων, μπορεί να επιτεθούν κατά λάθος στη μυελίνη με αποτέλεσμα τη νευρική βλάβη.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η μόλυνση από τον COVID-19 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παράλυσης προσώπου. Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε συμπίεση νεύρων που προκύπτει από φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε η αιτία που αγαπάμε το ψωμί και τα ζυμαρικά
Η ΠΕΦ επικροτεί την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης
Καμπάνια ECDC για την εποχική γρίπη