Παρόλο που η πανδημία του κορωνoϊού - μετά από μια αρχική απροθυμία να προγραμματιστεί η προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια, πιθανώς λόγω αβεβαιότητας - έφερε μια μικρή αύξηση των γεννήσεων την άνοιξη του 2021, την ίδια στιγμή τα στοιχεία από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δείχνουν και πάλι μείωση.

Στην ύστερη φάση της πανδημίας, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, όπως ανέλυσαν ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (ÖAW). Ο πληθωρισμός, καθώς φαίνεται, είναι ένας παράγοντας που συνεχίζει να επηρεάζει.

Σε αντίθεση με συγκρίσιμα ιστορικά γεγονότα, όπως η ισπανική γρίπη, "τα ποσοστά γεννήσεων δεν ανέκαμψαν στο τέλος της πανδημίας και υπήρξε απότομη μείωση των γεννήσεων σε πολλές χώρες", σύμφωνα με ανακοίνωση για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Human Reproduction Open".

Οι δημογράφοι του ÖAW Maria Winkler-Dworak, Kryštof Zeman και Tomáš Sobotka εξέτασαν τις διακυμάνσεις των ποσοστών γεννήσεων σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στο Ισραήλ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατά την ύστερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022.

Τα δεδομένα προήλθαν από τη βάση δεδομένων ανθρώπινης γονιμότητας, την οποία διαχειρίζονται το Ινστιτούτο Δημογραφίας της Βιέννης της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη δημογραφική έρευνα. Οι εξαγόμενες μηνιαίες τιμές έδειξαν - παρά τις ενίοτε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών: "Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022, τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες", δήλωσε η Winkler-Dworak.

Στην Αυστρία, για παράδειγμα, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας μειώθηκε από 1,51 γεννήσεις ανά γυναίκα τον Νοέμβριο του 2021 σε 1,42 τον Οκτώβριο του 2022.

Μελέτες για την ισπανική γρίπη έχουν δείξει ότι "υπήρξε μια απότομη μείωση στην αρχή του κύματος της νόσου και μια ανάκαμψη προς το τέλος. Υπήρξε επίσης μείωση της CoViD - 19 εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας το 2020, όπως είχαν ήδη αναφέρει οι ερευνητές πριν από δύο χρόνια.

Μετά την πτώση, ωστόσο, αναφέρθηκε μια μίνι αύξηση σε ορισμένα μέρη, "αν και πολύ πριν από το τέλος της πανδημίας", όπως γνωρίζουμε τώρα. Αυτό ακολουθήθηκε από άλλη μια πτώση.

"Μας εξέπληξε ιδιαίτερα το διαφορετικό μοτίβο των ποσοστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας", λέει η Winkler-Dworak.

Ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στη Γερμανία και την Αυστρία, τα ποσοστά γεννήσεων το 2021 ήταν αρχικά υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Ο λόγος γι' αυτό ήταν το "φαινόμενο cocooning": "Λόγω των πολιτικών μέτρων για την CoViD, οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι - στα οικονομικά σταθερά νοικοκυριά, αυτή μπορεί να ήταν μια καλή στιγμή για τα ζευγάρια να σχεδιάσουν περαιτέρω την απόκτηση παιδιών", λέει η ερευνήτρια.

Ωστόσο, το μοτίβο παρατηρήθηκε μόνο σε χώρες με προηγμένο κοινωνικό σύστημα. Όταν τα μέτρα έληξαν, το φαινόμενο του cocooning εξαφανίστηκε και πάλι και τα ποσοστά γονιμότητας επέστρεψαν στη μακροπρόθεσμη τάση.

Οι ερευνητές διερεύνησαν πιθανούς παράγοντες για την επίμονη πτώση των ποσοστών γεννήσεων: αφενός, η οικονομική αβεβαιότητα παίζει κεντρικό ρόλο, όπως έχουν ήδη δείξει προηγούμενες μελέτες: «Η αγορά εργασίας ανέκαμψε μετά την ύφεση στην αρχή της πανδημίας, γεγονός που προωθεί την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει επίσης αυξηθεί λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που μειώνει τη θετική επίδραση", λέει η Winkler-Dworak.

Η χρονική στιγμή των προγραμμάτων εμβολιασμού στις χώρες συνδέεται επίσης με προσωρινή μείωση των ποσοστών γεννήσεων εννέα μήνες αργότερα.

Συνολικά, μπορεί να συναχθεί από τα στοιχεία ότι πολλές γυναίκες ανέβαλαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να εμβολιαστούν πλήρως. Οι ερευνητές τονίζουν ότι "οι ίδιοι οι εμβολιασμοί δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα ποσοστά γεννήσεων".

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024