Τα μεγάλα ερωτήματα χρειάζονται μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αυτά τα παρέχει η επονομαζόμενη μελέτη KORA (Cooperative Health Research in the Augsburg Region). H μελέτη γίνεται εδώ και 40 χρόνια και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιδημιολογικά ερευνητικά προγράμματα στη Γερμανία.
Από το ξεκίνημά της, περίπου 18.000 άτομα έχουν εξεταστεί για να μάθουν περισσότερα για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, πνευμονοπάθειες και ψυχικές διαταραχές.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μελέτη KORA συνέβαλε σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, στην έγκαιρη ανίχνευση και στην πρόληψη.
Τεχνολογίες όπως οι αναλύσεις OMICs και η τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν στον εντοπισμό κινδύνων για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και τους καύσωνες.
Ήδη από το 1997, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προάγει συστηματικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα CRP μπορούν να προβλέψουν τη στεφανιαία νόσο και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα - ευρήματα που έχουν ενσωματωθεί στις αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της ΕΕ.
"Η KORA είναι μια εμβληματική μελέτη στο Helmholtz του Μονάχου που είχε σημαντική επίδραση στα μέτρα πολιτικής υγείας και διεύρυνε διαρκώς τις γνώσεις μας για την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών", αναφέρει η Annette Peters, διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας στο Helmholtz του Μονάχου και κύρια ερευνήτρια στο Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών (DZHK).
Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις χρόνιες ασθένειες
Οι τρέχουσες μελέτες διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 ή την πνευμονοπάθεια ΧΑΠ. Μια τρέχουσα μελέτη καταγράφει τις συνέπειες για την υγεία από τις περιόδους ζέστης και ψύχους για μια περίοδο 15 μηνών. Στόχος είναι η ανάπτυξη ειδικών στρατηγικών προστασίας για την καλύτερη προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Διαβήτης και γενετική έρευνα
Προηγούμενες αναλύσεις της KORA έδειξαν ότι σχεδόν το ήμισυ των ατόμων ηλικίας 55 - 74 ετών με διαβήτη τύπου 2 δεν είχαν διαγνωστεί, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τα μέτρα πρόληψης.
Από το 2005, η KORA συμβάλλει επίσης στη γενετική έρευνα και παρέχει πολύτιμα δεδομένα για επιγενετικές μελέτες. Έχει αποδειχθεί ότι οι επιγενετικές αλλαγές που προκαλούνται από την παχυσαρκία όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας, αλλά μπορούν επίσης να μεταβιβαστούν στις μελλοντικές γενιές.
Η μελέτη KORA συμβάλλει επίσης στην καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την υγεία σε διάφορες ομάδες πληθυσμού.
Το 2025, θα ξεκινήσει μια μελέτη παρέμβασης στον τρόπο ζωής με ψηφιακή υποστήριξη για να διερευνηθεί πόσο αποτελεσματικά είναι τα εξατομικευμένα ψηφιακά προγράμματα υγείας στο να βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους για την υγεία τους.
Πηγές:
Deutsches Zentrum für Herz-Kreislauf-Forschung (DZHK)
Ειδήσεις υγείας σήμερα
21μελής ομάδα εργασίας για τις κλινικές μελέτες - Συντονίστρια η Λ. Βιλδιρίδη - Ποιοι μετέχουν
Εργασία και απασχόληση σε ασθενείς και επιβιώσαντες από καρκίνο
Οι 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σε κλινικές δοκιμές το 2025