Τελικά, όπως φαίνεται, γυναίκα θα αναλάβει τη διεύθυνση της ελληνικής ΗMVO, η σύσταση της οποίας έχει γίνει από πέρυσι αλλά όχι η ενεργοποίησή της, ενώ το βασικό της έργο θα είναι ο έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τις πηγές μας, ο έλεγχος αυτός θα αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μόνο, τα οποία πάνω στις συσκευασίες τους θα φέρουν ένα νέο κωδικό ως δικλείδα ασφαλείας ότι αυτά είναι ασφαλή προς διάθεση στο ευρύ κοινό και τις δημόσιες δομές.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακοποιοί κ.λπ.) να έχουν συμφωνήσει στο στέλεχος -το θέμα συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση- που θα αναλάβει να διευθύνει τον ελληνικό οργανισμό, ο οποίος θα πρέπει να έχει μπει σε λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο του 2025 (ευρωπαϊκή δέσμευση).

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές μας, η εν λόγω κυρία έχει μακρά εμπειρία στον χώρο του φαρμάκου και η τελευταία της επαγγελματική  ενασχόληση ήταν σε φαρμακοβιομηχανία, η οποία μάλιστα εξαγοράστηκε (όλα αυτά επί ελληνικού εδάφους). Διαθέτει εμπειρία από τον χώρο της παραγωγής, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις προμήθειες, στη διασφάλιση της ποιότητας. Η τοποθέτησή της όπως μαθαίνουμε ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε φορέας από τη φαρμακοβιομηχανία με παράγοντα του υπουργείου Υγείας μόλις χθες.   

Την υψηλή εποπτεία αυτού του Οργανισμού, όπως μας ανέφερε η πηγή μας, θα την έχει το υπουργείο Υγείας, αλλά τις κατευθύνσεις και τις εντολές ελέγχου θα τις λαμβάνει από τα ελληνικά θεσμικά όργανα πολυεθνικών και ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Εμπλοκή στο όλο εγχείρημα θα έχουν και οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθήκες.

Τώρα, αν δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας για τη συγκεκριμένη κυρία, το σίγουρο είναι ότι κάποιος θα αναλάβει τη διεύθυνση της εταιρείας και μάλιστα άμεσα, καθώς ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει βάσει της ευρωπαϊκής δέσμευσης και όπως μας τόνισε παράγοντας του Υπουργείου δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση πέραν του Μαρτίου του 2025.  

Διασφάλιση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Αγοράς

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVO) είναι ένας βελγικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξασφάλιση της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού από παραποιημένα φάρμακα.

Τα ιδρυτικά του ενδιαφερόμενα μέρη είναι η EFPIA (Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων), η Medicines for Europe (The European Generic and Biosimilar Medicines Association), η PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union), η GIRP (The European Healthcare Distribution Association) και η Affordable Medicines Europe (πρώην EAEPC). Οι θυγατρικοί ενδιαφερόμενοι της EMVO είναι η EAHP (Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών) και η HOPE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσοκομείων και Υγείας).

Η EMVO έχει λάβει εντολή από τους ενδιαφερόμενους φορείς να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το European Hub. Ο κύριος σκοπός του European Hub είναι να αποθηκεύει κύρια δεδομένα και να λειτουργεί ως πύλη για τη μετάδοση δεδομένων των κατασκευαστών στα εθνικά συστήματα.

Έχει αναλάβει, επίσης, την ευθύνη για την προώθηση του σχηματισμού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVS). Το EMVS είναι σύμφωνο με την Οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα (FMD) της ΕΕ και τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (DR).

Στην 7η θέση της Ευρώπης ο τζίρος των πλαστών φαρμάκων  

Τα "πλαστά" φάρμακα αναρριχήθηκαν στην 7η θέση στην Ευρώπη, ενώ η αξία των παραποιημένων προϊόντων έφτασε στα 120 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση των τελωνειακών αρχών της Ευρώπης, πλέον τα πλαστά φάρμακα απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κατασχέσεις που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς αφορούν πλαστά αντικαρκινικά φάρμακα, αναλγητικά, αντι-οιστρογόνα, αντι-ιικά, αντιισταμινικά, αγχολυτικά και ψυχιατρικά σκευάσματα, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, αναβολικές ουσίες, ρυθμιστές μεταβολισμού, καθώς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για HIV και άλλες λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη, η Κίνα, η Ινδία και η Σιγκαπούρη ήταν οι βασικότερες χώρες προέλευσης των επικίνδυνων αυτών σκευασμάτων το 2019, ενώ το 2020 η Σιγκαπούρη και η Ινδία αντικαταστάθηκαν από την Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό από το Βιετνάμ. Το Ιράν, η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη, προσδιορίζονται ως σημεία διέλευσης για τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα που προωθούνται στην ΕΕ.

Επιχείρηση "Ασπίδα"

Μεταξύ του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, η Europol υλοποίησε την επιχείρηση Ασπίδα με στόχο την κατάσχεση πλαστών και παραποιημένων φαρμάκων, καθώς και ουσιών ντόπινγκ. Η επιχείρηση διεξήχθη από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ στην προσπάθεια συμμετείχαν 27 χώρες (19 κράτη μέλη και 8 τρίτες χώρες), η OLAF αλλά και εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα.

Η επιχείρηση οδήγησε στη διακοπή 25 "εγκληματικών δικτύων" που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 700 συλλήψεις και κατασχέσεις περισσότερων από 25 εκατ. αντικαρκινικών φαρμάκων, σκευασμάτων για τη στυτική δυσλειτουργία, ψευδοεφεδρίνη, διάφορες ουσίες ντόπινγκ, αναλγητικά, αντιοιστρογόνα, αντιιικά, υπνωτικά, αντιισταμινικά και αγχολυτικά.

Οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών αγαθών το 2019 ανήλθαν σε 119 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,8 % του συνόλου των αγαθών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV